Kurczak pieczony w pomarańczowo-żurawinowym sosie

Kurczak znajdzie swoich amatorów w każdym domu! Trzeba jednak pamiętać by wybierać mięso najlepszej jakości, to gwarantuje smak i zdrowe właściwości. Kurczak pieczony w pomarańczach i żurawinie, podany z sałatką z jarmużu i migdałów jest dobrym pomysłem na świąteczny obiad.

Składniki

  • kurczak
  • 3 pomarańcze
  • 2 garści świeżej żurawiny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki wędzonej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mielonych lub siekanych orzechów laskowych

Do podania:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g liści jarmużu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść migdałów w płatkach
  • 1/4 pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokrój na części, natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłóż na minimum godzinę.

2. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż każdą część kurczaka na niedużym ogniu przez 1-2 minuty,tak aby obsmażyć je z wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

3. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Dodaj żurawinę, gałązki rozmarynu oraz ułóż podsmażone kawałki kurczaka. Przykryj naczynie i piecz całość około 30-35 minut aż sos zgęstnieje a mięso zarumieni się.

4. W tym czasie przygotuj dodatki. Zagotuj wodę na kuskus. Kaszę wsyp to większej miski. Wlej do niej olej i wymieszaj tak, aby pokrył on wszystkie ziarenka. Wrzącą wodą zalej kaszę około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i pozostaw na około 10 minut do wchłonięcia wody przez kaszę. Po tym czasie rozpulchnij ją widelcem. Powinna być sypka.

5. Umyj jarmuż i podziel każdy liść na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z pomarańczy i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj. Dodaj suszoną żurawinę oraz migdały i połącz.

6. Kaszę kuskus połóż na środek talerza. Polej sosem pozostałym po pieczeniu kurczak wraz z żurawiną oraz rozmarynem. Upieczoną porcję kurczaka posyp mielonymi orzechami.Wokół ułóż sałatkę z jarmużu. Danie jest gotowe.

Smacznego!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)