Miękkie, wilgotne, lekko kleiste – ciasto korzenne! Bez mąki i tłuszczu za to z dużą ilością migdałów, korzennych przypraw i tego co najlepsze o tej porze roku – mandarynek, żurawiny i piernikowych przypraw. To wszystkie smaki Bożego Narodzenia w jednym! Mimo, że nie ma tu mojej ulubionej czekolady… ale o czekoladzie to ja jeszcze zrobię osobny post przed Świętami! 😀


Składniki na spód o średnicy 20 cm:
– 5 jajek w temperaturze pokojowej
– 200g mielonych migdałów
– 120 gram cukru, zwykłego, trzcinowego lub pół na pół
– skórka otarta z 2 mandarynek
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka mielonych mieszanki korzennej/piernikowej
– szczypta soli
Śmietana mandarynkowa:
– 200 ml śmietany 30%, zimnej
– skórka otarta z 1/2 mandarynki
– (opcjonalnie) łyżka cukru pudru
Polewa żurawinowa:
– 2 garści świeżej żurawiny
– sok z 1 mandarynki
Do podania: gałązki rozmarynu, kilka owoców świeżej żurawiny, łyżka cukru pudru, odrobina soku z mandarynki.

Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka ubij z cukrem (ja użyłam w całości cukru trzcinowego) na jasną, puszystą masę. Potrwa to około 5-7 minut.
- Dodaj przyprawy i skórkę mandarynki oraz migdały. Wymieszaj – masa będzie gęsta.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
- Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj do masy migdałowej w kilku turach, każdą dobrze połącz aż do zużycia ubitych białek. Masa widocznie się rozluźni.
- Wlej masę do tortownicy i piecz w 180stopniach przez pierwsze 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez następne 35-40 minut.
- Po wyjęciu dokładnie ostudź.
- Żurawinę i sok z mandarynki umieść w małym garnku i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około 5-7 minut do czasu aż owoce żurawiny całkowicie ugotują się i rozpadną w soku mandarynkowym .
- Przetrzyj żurawinę przez sito uzyskując mus żurawinowo-mandarynkowy. Wystudź.
- Ubij śmietankę i dodaj do niej startą skórkę mandarynki, jeśli jesteś amatorem/ką bardzo słodkich deserów dodaj cukier puder. Bez niego i tak jest słodko 🙂
- Na wystudzonym cieście migdałowym rozprowadź śmietanę. Na niej rozprowadź mus żurawinowy. Możesz udekorować ciasto zwilżonymi w soku mandarynkowym i obtoczonymi w cukrze pudrze owocami żurawiny oraz gałązkami rozmarynu.

Zrobiło się świątecznie, prawda?
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz