Korzenne ciasto migdałowe z mandarynką i żurawiną

Miękkie, wilgotne, lekko kleiste – ciasto korzenne! Bez mąki i tłuszczu za to z dużą ilością migdałów, korzennych przypraw i tego co najlepsze o tej porze roku – mandarynek, żurawiny i piernikowych przypraw. To wszystkie smaki Bożego Narodzenia w jednym! Mimo, że nie ma tu mojej ulubionej czekolady… ale o czekoladzie to ja jeszcze zrobię osobny post przed Świętami! 😀

Składniki na spód o średnicy 20 cm:

– 5 jajek w temperaturze pokojowej

– 200g mielonych migdałów

– 120 gram cukru, zwykłego, trzcinowego lub pół na pół

– skórka otarta z 2 mandarynek

– łyżeczka cynamonu

– łyżeczka mielonych mieszanki korzennej/piernikowej

– szczypta soli

Śmietana mandarynkowa:

– 200 ml śmietany 30%, zimnej

– skórka otarta z 1/2 mandarynki

– (opcjonalnie) łyżka cukru pudru

Polewa żurawinowa:

– 2 garści świeżej żurawiny

– sok z 1 mandarynki

Do podania: gałązki rozmarynu, kilka owoców świeżej żurawiny, łyżka cukru pudru, odrobina soku z mandarynki.

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Żółtka ubij z cukrem (ja użyłam w całości cukru trzcinowego) na jasną, puszystą masę. Potrwa to około 5-7 minut.
  3. Dodaj przyprawy i skórkę mandarynki oraz migdały. Wymieszaj – masa będzie gęsta.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
  5. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj do masy migdałowej w kilku turach, każdą dobrze połącz aż do zużycia ubitych białek. Masa widocznie się rozluźni.
  6. Wlej masę do tortownicy i piecz w 180stopniach przez pierwsze 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez następne 35-40 minut.
  7. Po wyjęciu dokładnie ostudź.
  8. Żurawinę i sok z mandarynki umieść w małym garnku i doprowadź do wrzenia.
  9. Gotuj około 5-7 minut do czasu aż owoce żurawiny całkowicie ugotują się i rozpadną w soku mandarynkowym .
  10. Przetrzyj żurawinę przez sito uzyskując mus żurawinowo-mandarynkowy. Wystudź.
  11. Ubij śmietankę i dodaj do niej startą skórkę mandarynki, jeśli jesteś amatorem/ką bardzo słodkich deserów dodaj cukier puder. Bez niego i tak jest słodko 🙂
  12. Na wystudzonym cieście migdałowym rozprowadź śmietanę. Na niej rozprowadź mus żurawinowy. Możesz udekorować ciasto zwilżonymi w soku mandarynkowym i obtoczonymi w cukrze pudrze owocami żurawiny oraz gałązkami rozmarynu.

Zrobiło się świątecznie, prawda?

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)