Żeby tegoroczne Święta udały się jak nigdy, eksperymenty w mojej kuchni nabrały na mocy. Ostatnio piekę na potęgę ale te ciastka są hitem! To moja wersja popularnych ciastek bo do będącej i w nazwie i w ciastku żurawiny dodałam grubo krojone pistacje z solą oraz skórkę i odrobinę soku z mandarynki. Bo bez mandarynek nie ma Świąt!

Na około 22 ciastka potrzebne Ci są:
– 200 gram mąki pszennej/jasnej orkiszowej
– 50 gram cukru pudru
– 1 zimne żółtko
– 120 gram zimnego masła
– 30 gram suszonej żurawiny
– 30 gram solonych pistacji (waga bez łupinek)
– 1 mandarynka
Przygotuj: kawałek folii aluminiowej, płaską blachę do pieczenia, kawałek papieru do pieczenia

Wykonanie:
- Pistacje i żurawinę posiekaj z grubsza.Odłóż na bok.
- Zetrzyj skórkę z mandarynki. Obierz ją i wyjmij 2-3 cząstki. Resztę cząstek odłóż lub zjedz 😉
- Mąkę, cukier puder, zimne masło i żółtko oraz sok wyciśnięty z 2-3 cząstek mandarynki szybko zagnieć lub wyrób w malakserze używając biegu pulsacyjnego – tylko do połączenia składników.
- Dodaj do ciasta pistacje, żurawinę oraz skórkę. Wyrabiaj do połączenia składników – w miarę równomiernego rozprowadzenia dodatków w cieście.
- Z powstałego ciasta uformuj wałek o średnicy około 5 cm, przenieś go na folię aluminiową, delikatnie zawiń i włóż do zamrażarki na pół godziny lub do lodówki na godzinę.
- Zanim wyjmiesz ciasto z lodówki/zamrażarki włącz piekarnik na 180 stopni.
- Rozłóż też papier do pieczenia na blasze.
- Zimne ciasto w kształcie kiełbaski/batona 😉 pokrój na około 5-6 mm plastry i układaj na blasze. Rób odstępy między każdym, ciastka delikatnie urosną.
- Piecz około 12 minut w temperaturze 180stopni.
- Delektuj się smakiem kruchych ciastek maślanych w świątecznym stylu!

O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz