Świąteczne czekolady – pomysł na nietuzinkowy upominek

Święta tuż, tuż! Pierniki już upieczone? Aaa zakwas na barszcz wstawiony? A prezenty? Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co podarować najbliższym lub chcesz uzupełnić prezent może sam/a coś przygotujesz? Mam pomysł! Własnoręcznie robiona, nietuzinkowa czekolada! Ok, nie robimy tu czekolady od podstaw, choć też tak można domowymi sposobami (przetestowane) ale bardziej ją stylizujemy. Łączymy rodzaje czekolady, dodajemy ulubione słodycze, bakalie, przekąski!!! Bo taki prezent może znaczyć więcej niż drogi zegarek czy perfumy – bo jest robiony z sercem!

Nie masz super hiper foremki do czekolady?

Ja też nie!!! Swoje trzy propozycje zrobiłam w blaszce do ciasta o wymiarach 18 x 30, podzielonej folią aluminiową. Kawałek folii zagięłam i założyłam w taki sposób aby poszczególne czekolady nie miały ze sobą styczności. O tak:

Renifery na wypasie – z największą ilością dobrej, ciemnej czekolady więc może być upominkiem dla dziecka z racji uroczych reniferków ale duże dzieci pewnie też przekona ;D

składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • precelki 4-6 sztuk
  • płatki migdałów
  • czekoladowe kropelki lub inne małe czekoladowe cukierki
  • czerwone cukierki, u mnie Jelly Beans
  1. Roztop czekoladę gorzką i mleczną w osobnych miskach w kąpieli wodnej*
  2. Wylej czekoladę gorzką na formę, rozprowadź równomiernie.
  3. Małą łyżeczką nabieraj nieduże ilości mlecznej czekolady i zrób nimi kropki w odległości około 1 cm.
  4. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką zamieszaj w każdej kropce czekolady mlecznej i wyjedź za nią żeby powstała spirala.
  5. W 4 -6 miejscach posadź renifera – przełam każdy precel w poprzek, i ułóż na czekoladzie. Końce płatków migdałów delikatnie zanurz w czekoladzie i włóż w nie kropelki czekolady. Na koniec u ich dołu włóż nos z czerwonego cukierka.
  6. Włóż czekoladę do lodówki na kilkanaście minut – po tym czasie powinna być gotowa!

Bakaliowe love – użyj ulubionych bakalii!!!

składniki:

  • 150 g białej czekolady dobrej jakości
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pistacji
  • garść płatków migdałów
  • skórka otarta z 1/2 mandarynki
  • szczypta cynamonu
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, wylej do formy i wyrównaj.
  2. Pistacje posiekaj z grubsza i rozsyp po czekoladzie.
  3. Dodaj żurawinę i migdały.
  4. Posyp otartą skórką z mandarynki i szczyptą cynamonu tu i ówdzie.
  5. Po kilkunastu minutach chłodzenia jest gotowa!

Święta Kevina – pierwotnie ta czekolada miała być z naszymi Raczkami ale, że w trzech polskich supermarketach Raczków brak, za to w każdym były candy canes! ;P Te typowo amerykańskie cukierki widziałam po raz pierwszy w znanym wszystkim filmie o Kevinie dlatego to z nim kojarzą mi się najmocniej!

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 2 Candy cane czyli biało-czerwone cukrowe laski
  1. Roztop obie czekolady w osobnych miskach.
  2. Wylej gorzką czekoladę do formy i wyrównaj.
  3. Małą łyżeczką nabieraj białą czekoladę i zrób kropki w odstępach około 1 cm.
  4. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką przejedź po każdej kropce, jakby je „przecinając” patyczkiem, tak stworzysz fantazyjny wzór.
  5. Połam cukrowe laski na różnej wielkości kawałki i rozsyp je po całej czekoladzie.
  6. Schładzaj czekoladę przez kilkanaście minut w lodówce. Gotowe!

* Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

** Jeśli masz termometr cukierniczy możesz zatemperować czekoladę czyli podgrzać ją a następnie schłodzić. Po co? Czekolada temperowana nie topi się tak szybko w rękach, ładnie błyszczy i charakteryzuje się chrupnięciem przy gryzieniu/łamaniu. Jednak nie jest to konieczne w tym przypadku. A jak to zrobić:

  1. Podziel czekoladę na 3 części. 1/3 drobno posiekaj.
  2. Pozostałe 2/3 czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Czekoladę podgrzać do temperatury 45-48ºC* dla mlecznej i gorzkiej lub (43-46ºC dla czekolady białej), co spowoduje jej roztopienie.
  3. Następnie dodaj posiekaną 1/3 czekolady i odczekaj chwilę, aż się roztopi, co powinno spowodować schłodzenie do 27ºC (25ºC ). W trakcie można bardzo delikatnie zamieszać. Jeżeli temperatura wciąż będzie za wysoka, to odczekać, aż spadnie do odpowiedniej wartości.
  4. gdy czekolada osiągnie 27ºC (25ºC ), można ją ponownie podgrzać do 31-32ºC (29-30ºC), lecz nie więcej.

Smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)