Pieczone frytki z batatów z sezamem i dipem z awokado oraz papryki


Gotowanie dla dzieci, wiadomo, nie zawsze bywa łatwe. Mamy mają czasem wielki problem co tu ugotować małemu niejadkowi tak, by był syty a posiłek był pełnowartościowy, pyszny i na dodatek ładnie wyglądał. My mamy na to sposób – pieczone frytki, bo kto nie lubi frytek, no kto? Ale, ale ziemniaki zwyklaki zastępujemy batatami a niezdrowy kechup pysznym dipem z pieczonej (razem z frytkami) papryki oraz awokado – to dziecinnie proste! A także zdrowe i pożywne danie dla mamy i smyka, bez zmartwień, wyrzutów sumienia czy grymasów 😉

Na pieczone frytki dla 2-3 osób potrzebujemy:

– 2 bataty

– 2 garści sezamu

– 2 łyżki oliwy

– szczypta wędzonej słodkiej papryki

Dip z awokado i papryki:

– 1 czerwona papryka

– 1 dojrzałe awokado

– 1 łyżka oliwy

– szczypta wędzonej słodkiej papryki

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– sok z 1/4 cytryny

Przygotuj: płaską blaszkę do pieczenia, arkusz papieru do pieczenia, niedużą miskę, płaski talerz, malakser lub blender, ostry nóż.

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Połóż papier na płaskiej blaszce.

Umyj bataty i obierz je.

Pokrój bataty na frytki o grubości około 1 cm, długości około 5-6 cm.

Skrop je oliwą i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj.

Na płaski talerz wysyp ziarna sezamu.

Panieruj w nim frytki i układaj dość luźno na blasze.

Umyj paprykę i wyjmij z niej gniazdo nasienne, pokrój na 4 części.

Połóż paprykę obok frytek, natrzyj oliwą.

Piecz frytki oraz paprykę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do miękkości warzyw.

W tym czasie przygotuj dip.

Przed wyjęciem frytek z piekarnika przekrój na pół awokado. Wyjmij pestkę i przełóż miąższ do blendera lub malaksera.

Awokado skrop natychmiast sokiem z cytryny – to zapobiegnie ciemnieniu owocu.

Wyjmij gotowe frytki i przełóż je na talerz.

Ściągnij skórkę z upieczonej papryki i dodaj jej miąższ do awokado, dodaj przyprawy i zmiksuj na gładki dip.

Przełóż dip do miseczki, możesz dodatkowo posypać go wędzoną papryką.

Gotowe!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Pieczone frytki z batatów z sezamem i dipem z awokado oraz papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)