Gotowanie dla dzieci, wiadomo, nie zawsze bywa łatwe. Mamy mają czasem wielki problem co tu ugotować małemu niejadkowi tak, by był syty a posiłek był pełnowartościowy, pyszny i na dodatek ładnie wyglądał. My mamy na to sposób – pieczone frytki, bo kto nie lubi frytek, no kto? Ale, ale ziemniaki zwyklaki zastępujemy batatami a niezdrowy kechup pysznym dipem z pieczonej (razem z frytkami) papryki oraz awokado – to dziecinnie proste! A także zdrowe i pożywne danie dla mamy i smyka, bez zmartwień, wyrzutów sumienia czy grymasów 😉
Na pieczone frytki dla 2-3 osób potrzebujemy:
– 2 bataty
– 2 garści sezamu
– 2 łyżki oliwy
– szczypta wędzonej słodkiej papryki
Dip z awokado i papryki:
– 1 czerwona papryka
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżka oliwy
– szczypta wędzonej słodkiej papryki
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– sok z 1/4 cytryny
Przygotuj: płaską blaszkę do pieczenia, arkusz papieru do pieczenia, niedużą miskę, płaski talerz, malakser lub blender, ostry nóż.
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Połóż papier na płaskiej blaszce.
Umyj bataty i obierz je.
Pokrój bataty na frytki o grubości około 1 cm, długości około 5-6 cm.
Skrop je oliwą i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj.
Na płaski talerz wysyp ziarna sezamu.
Panieruj w nim frytki i układaj dość luźno na blasze.
Umyj paprykę i wyjmij z niej gniazdo nasienne, pokrój na 4 części.
Połóż paprykę obok frytek, natrzyj oliwą.
Piecz frytki oraz paprykę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
W tym czasie przygotuj dip.
Przed wyjęciem frytek z piekarnika przekrój na pół awokado. Wyjmij pestkę i przełóż miąższ do blendera lub malaksera.
Awokado skrop natychmiast sokiem z cytryny – to zapobiegnie ciemnieniu owocu.
Wyjmij gotowe frytki i przełóż je na talerz.
Ściągnij skórkę z upieczonej papryki i dodaj jej miąższ do awokado, dodaj przyprawy i zmiksuj na gładki dip.
Przełóż dip do miseczki, możesz dodatkowo posypać go wędzoną papryką.
Gotowe!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz
koniecznie muszę spróbować 🙂
Super! Bardzo się cieszę 😉