Sałatka z daktylami w szynce i sosem z awokado

Koniec Starego i początek Nowego Roku, imprezy, domówki – no trzeba coś zjeść! W kontrze do tradycyjnych pierogów oraz innych serniczków jedzonych jeszcze kilka dni temu proponuję sałatkę – jest słono, słodko i kwaśno! W sam raz na nocne szaleństwa, jako dodatek do innych dań lub małą przekąskę. A już same daktyle w szynce są pyszne!

Składniki na średni półmisek:

– 10 daktyli

– 10 plasterków szynki długo dojrzewającej np. szwarcdzwaldzkiej

– pół główki sałaty lodowej

– 1 dojrzałe awokado

– kilka cząstek mandarynki

– pół jabłka

– sok z 1/2 limonki

– garść orzechów np. pistacjowych, włoskich, płatki migdałów

– 2 łyżki oliwy

– pół łyżki miodu

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– mały kawałek sera długo dojrzewającego np. parmezan, pecorino

– 10 zielonych oliwek

-pół łyżeczki czarnego sezamu

Przygotowanie:

1. Plastrami szynki owiń daktyle. Rozłóż je równo na blasze przykrytej papierem do pieczenia łączeniem szynki w dół. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut.

2. Wyjmij je z piekarnika i odłóż aby przestygły.

3. Sałatę pokrój w duże kawałki. Połóż na niej oliwki, cząstki mandarynki, część orzechów, przekrojone na pół lub całe daktyle w szynce, pokrojone na półplasterki jabłko oraz połowa awokado.

4. Drugą połowę awokado zblenduj na gładką masę z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

5. Połóż sos z awokado na sałacie. Posyp pozostałą częścią orzechów, płatkami sera oraz czarnym sezamem.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *