Sałatka awokado

Czyli sałatka z oraz w awokado. To super dodatek do wszelkiego rodzaju mięsnych dań, jako przystawka lub przekąska na imprezowym stole! To same warzywa wyeksponowane w skórce awokado, świeże i chrupiące!

Składniki dla 4 osób:

– 2 dojrzałe awokado

– 1 mała czerwona cebula

– 1/4 czerwonej papryki

– 1/4 żółtej papryki

– 8 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych

– pół pęczka natki pietruszki lub kolendry

– łyżeczka miodu lub syropu z agawy

– sok z 1/4 limonki

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Przekrój oba awokado na połowę. Wbij nóż w pestkę. Jedną ręką trzymaj awokado, drugą przekręć nóż – pestka powinna łatwo wyjść.
  2. Ostrożnie natnij miąższ awokado wzdłuż oraz w poprzek tworząc “kratkę” tak aby nie przebić/ uszkodzić skórki. Łyżką wyjmij uzyskane kostki i włóż do większej miseczki. Od razu skrop sokiem z limonki aby nie ściemniało.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dołóż do awokado, wymieszaj.
  4. Dodaj do miski również pokrojone w kostkę pomidorki, obie papryki, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz miód. Wymieszaj dokładnie.
  5. Przełóż sałatkę do awokado-łódeczek, wypełnij je z lekką “górką”.

          Smacznego!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Sałatka awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)