Czyli sałatka z oraz w awokado. To super dodatek do wszelkiego rodzaju mięsnych dań, jako przystawka lub przekąska na imprezowym stole! To same warzywa wyeksponowane w skórce awokado, świeże i chrupiące!
Składniki dla 4 osób:
– 2 dojrzałe awokado
– 1 mała czerwona cebula
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/4 żółtej papryki
– 8 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych
– pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
– łyżeczka miodu lub syropu z agawy
– sok z 1/4 limonki
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Wykonanie:
- Przekrój oba awokado na połowę. Wbij nóż w pestkę. Jedną ręką trzymaj awokado, drugą przekręć nóż – pestka powinna łatwo wyjść.
- Ostrożnie natnij miąższ awokado wzdłuż oraz w poprzek tworząc „kratkę” tak aby nie przebić/ uszkodzić skórki. Łyżką wyjmij uzyskane kostki i włóż do większej miseczki. Od razu skrop sokiem z limonki aby nie ściemniało.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i dołóż do awokado, wymieszaj.
- Dodaj do miski również pokrojone w kostkę pomidorki, obie papryki, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz miód. Wymieszaj dokładnie.
- Przełóż sałatkę do awokado-łódeczek, wypełnij je z lekką „górką”.
Smacznego!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz
Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉
zdrowo i kolorowo 🙂
Dokładnie tak! Dziękuję 😉