Tę potrawę robię gdy brak mi czasu, nie chce mi się za dużo wymyślać i potem zmywać ;D Proste składniki, niedużo czasu do wykonania, wszystko razem świetnie się łączy i smakuje a cała rodzina jest najedzona ! Podejrzewam, że 2/3 składników już masz w szafce czy lodówce – dokup tylko mięso i obiad gotowy!
Składniki dla 3-4 osób:
– 1 średnia cebula
– 2 marchewki
– 1 czerwona papryka
– ząbek czosnku
– 2 małe filety z kurczaka dobrej jakości
– 100 g soczewicy, np. zielonej, czarnej (czerwona może zbyt szybko się ugotować i rozpaść)
– 200 g kaszy, np. bulgur, gryczana niepalona, jęczmienna perłowa, jaglana lub ich mieszanka
– szklanka wody
– szklanka passaty pomidorowej
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta papryki wędzonej
– kilka listków kolendry lub pietruszki
– łyżka oleju
Wykonanie:
1. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, marchew na plasterki.
2. W średnim garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa zaczynając od cebuli, następnie marchew i papryka, na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę filety z kurczaka i podsmaż do czasu aż kurczak się zetnie – około 1-2 minuty.
4. Dodaj kaszę, wodę, passatę i przyprawy. Gotuj na niedużym ogniu około 15 minut aż kasza i soczewica zmięknie i wchłonie część płynu a kurczak się dogotuje. W razie potrzeby uzupełnij płyn wodą i passatą. Potrawka powinna mieć lekko kleistą, wilgotną konsystencję.
5. Udekoruj gotową potrawkę listkami kolendry lub pietruszki. Smacznego!
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz