Jednogarnkowa potrawka z kaszą, kurczakiem i soczewicą

Tę potrawę robię gdy brak mi czasu, nie chce mi się za dużo wymyślać i potem zmywać ;D Proste składniki, niedużo czasu do wykonania, wszystko razem świetnie się łączy i smakuje a cała rodzina jest najedzona ! Podejrzewam, że 2/3 składników już masz w szafce czy lodówce – dokup tylko mięso i obiad gotowy!

Składniki dla 3-4 osób:

– 1 średnia cebula

– 2 marchewki

– 1 czerwona papryka

– ząbek czosnku

– 2 małe filety z kurczaka dobrej jakości

– 100 g soczewicy, np. zielonej, czarnej (czerwona może zbyt szybko się ugotować i rozpaść)

– 200 g kaszy, np. bulgur, gryczana niepalona, jęczmienna perłowa, jaglana lub ich mieszanka

– szklanka wody

– szklanka passaty pomidorowej

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– szczypta papryki wędzonej

– kilka listków kolendry lub pietruszki

– łyżka oleju

Wykonanie:

1. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, marchew na plasterki.

2. W średnim garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa zaczynając od cebuli, następnie marchew i papryka, na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę filety z kurczaka i podsmaż do czasu aż kurczak się zetnie – około 1-2 minuty.

4. Dodaj kaszę, wodę, passatę i przyprawy. Gotuj na niedużym ogniu około 15 minut aż kasza i soczewica zmięknie i wchłonie część płynu a kurczak się dogotuje. W razie potrzeby uzupełnij płyn wodą i passatą. Potrawka powinna mieć lekko kleistą, wilgotną konsystencję.

5. Udekoruj gotową potrawkę listkami kolendry lub pietruszki. Smacznego!

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)