Naleśniki z jogurtem greckim, mandarynką i granatem

Naleśniki z kremowym serkiem, mandarynką i granatem

Naleśniki – robiłam je przez dłuższy czas „na oko”, metodą prób i błędów starałam się uzyskać przyjemną, lekko puchatą konsystencję, w którą można włożyć ulubiony farsz słodki lub wytrawny, zawinąć z dżemem lub po prostu zjeść ;P Specjalnie dla Was policzyłam te moje składniki, zważyłam i zmierzyłam 😉 Robię naleśniki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk ale dziś taki uniwersalny, dla każdego z mąką pszenną lub orkiszową jasną! Aha i ważna jest tu też patelnia! Nie musi być to specjalna patelnia do naleśników ale wystarczy taka, do której naleśniki nie przywierają, która ma równą powierzchnię, najlepiej o grubym dnie. I to tyle! Każdy może zrobić dobrego naleśnika!

Składniki na około 13-15 naleśników:

– 1 szklanka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej

– 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)

– 1 szklanka wody

– 1 jajko

– kropla oleju

– szczypta sody (naleśniki będą lekko puchate – można pominąć)

– łyżka miodu lub wybranego cukru – trzcinowy, kokosowy

Podanie:

– 1-2 łyżki jogurtu greckiego na porcję – 1 naleśnik

– granat

– mandarynki

– garść płatków migdałów

– płatki migdałów

– odrobinę cukru pudru

– listki mięty

Wykonanie:

1. Rozgrzej dobrze patelnie. Jeśli twoje naleśniki lubią się przykleić do dna Twoje patelni to rozsmaruj kroplę oleju na patelni lub dodaj ją do ciasta – to zapobiegnie przywieraniu!

2. W czasie, gdy patelnia rozgrzewa się, zrób ciasto. Do większej miski wsyp mąkę i odrobinę proszku do pieczenia i cukier. Dodaj mleko, wodę, jajko, kroplę olej. Mieszaj, najlepiej rózgą do całkowitego połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste (wszystko zależy od rodzaju mąki) dolej odrobinę wody lub mleka. Powinno mieć lejącą konsystencję, bardziej rzadką niż gęstą.

3. Nabieraj niedużą chochelką porcje ciasta i wylewaj na środek patelni. Kolistym ruchem rozprowadź ciasto po powierzchni patelni tworząc cienki naleśnik.

4. Gdy na powierzchni zobaczysz „bąble” odwróć płaską łopatką naleśnik na drugą stronę i smaż go około 30 sekund do 1 minuty. Przełóż na talerz. Postępuj tak do skończenia ciasta.

5. Usmażony naleśnik posmaruj serkiem lub twarogiem, złóż na pół i jeszcze raz, tworząc trójkąt. Nałóż odrobinę na złożony naleśnik. Ułóż cząstki mandarynki oraz pestki granatu, skrop sokiem z mandarynki oraz posyp płatkami migdałów i cukrem pudrem. Udekoruj listkami mięty.

Smacznego 😉

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

4 thoughts on “Naleśniki z jogurtem greckim, mandarynką i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)