Brokułowe pesto z makaronem i warzywami


Co zrobić by niejadek zjadł warzywny obiadek? Podać warzywa w zabawnej i kolorowej formie, dodać zdrowe i nadające smaku składniki i gotowe! Pan Brokuł na talerzu z groszkowym uśmiechem i oczami z pomidorków zachęci niejednego smyka do warzywnych pyszności!

Składniki dla 2-3 osób

– 300 g brokułu

– pół pęczka natki pietruszki

– garść pestek dyni

– łyżeczka miodu lub syropu z agawy

– łyżka oleju lub oliwy

– łyżeczka soku z cytryny

– 30 gram sera typu parmezan

– kilka pomidorków koktajlowych

– kilka młodych strąków grochu

– 250 gram ulubionego makaronu

Przygotowanie:

1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj do miękkości ze strąkami groszku,

2. Do osobnej miski lub malaksera włóż z grubsza pokrojoną natkę pietruszki, pestki dyni (zostaw kilka pestek do podania), olej, sok z cytryny, starty na drobnych oczkach parmezan oraz miód.

3. Dodaj do miski ugotowany brokuł (odłóż kawałek do dekoracji) i zblenduj na gładką masę.

4. Połącz z ugotowanym makaronem.

5. Podaj, dekorując w zabawny sposób – ułóż oczy z przekrojonych pomidorków oraz pestek dyni, włosy z natki pietruszki oraz nos z różyczki brokułu.

Smacznego.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)