Co zrobić by niejadek zjadł warzywny obiadek? Podać warzywa w zabawnej i kolorowej formie, dodać zdrowe i nadające smaku składniki i gotowe! Pan Brokuł na talerzu z groszkowym uśmiechem i oczami z pomidorków zachęci niejednego smyka do warzywnych pyszności!
Składniki dla 2-3 osób
– 300 g brokułu
– pół pęczka natki pietruszki
– garść pestek dyni
– łyżeczka miodu lub syropu z agawy
– łyżka oleju lub oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– 30 gram sera typu parmezan
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka młodych strąków grochu
– 250 gram ulubionego makaronu
Przygotowanie:
1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj do miękkości ze strąkami groszku,
2. Do osobnej miski lub malaksera włóż z grubsza pokrojoną natkę pietruszki, pestki dyni (zostaw kilka pestek do podania), olej, sok z cytryny, starty na drobnych oczkach parmezan oraz miód.
3. Dodaj do miski ugotowany brokuł (odłóż kawałek do dekoracji) i zblenduj na gładką masę.
4. Połącz z ugotowanym makaronem.
5. Podaj, dekorując w zabawny sposób – ułóż oczy z przekrojonych pomidorków oraz pestek dyni, włosy z natki pietruszki oraz nos z różyczki brokułu.
Smacznego.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz