Dla kochanej osoby – babci, dziadka, na Walentynki lub bez okazji! Wystarczy tylko zapakować w pudełko i prezent gotowy 😉 Z użyciem tylko dwóch składników! Do ich wykonania potrzebujesz foremki, moja jest silikonowa na 15 standardowej wielkości czekoladek w kształcie serca. Ale inna foremka i inne kształty też pomieszczą te pyszne składniki.
Składniki na 15 czekoladek:
– 250 gram białej czekolady
– 80 gram mrożonych malin
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnuszku podgrzej maliny i doprowadź je do wrzenia. Gotuj przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje a sos malinowy stanie się gęsty.
2. Przetrzyj jeszcze gorące maliny przez sitko alby pozbyć się pestek. Odłóż do wystudzenia.
3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.* Przygotuj foremkę i pędzelkiem pomaluj serca w foremce tak aby czekolada pokryła boki i spód foremek. Włóż na 10 minut do lodówki lub dłużej do czasu całkowitego zastygnięcia czekolady w foremce.
4. Powtórz czynność i gdy 2 warstwa czekolady zastygnie połącz połowę pozostałej płynnej czekolady z musem malinowym. Dobrze wymieszaj – powstanie różowa masa. Wlej po małej łyżeczce różowej masy do każdej foremki zostawiając miejsce na przykrycie malin pozostałą warstwą białej czekolady.
5. Wypełnij czekoladowe serca pozostałą czekoladą i włóż do ostatecznego zastygnięcia na około 2 godziny a najlepiej na całą noc.
* Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.
** Jeśli masz termometr cukierniczy możesz zatemperować czekoladę czyli podgrzać ją a następnie schłodzić. Po co? Czekolada temperowana nie topi się tak szybko w rękach, ładnie błyszczy i charakteryzuje się chrupnięciem przy gryzieniu/łamaniu. Jednak nie jest to konieczne w tym przypadku. A jak to zrobić:
- Podziel czekoladę na 3 części. 1/3 drobno posiekaj.
- Pozostałe 2/3 czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Czekoladę podgrzać do temperatury 45-48ºC* dla mlecznej i gorzkiej lub (43-46ºC dla czekolady białej), co spowoduje jej roztopienie.
- Następnie dodaj posiekaną 1/3 czekolady i odczekaj chwilę, aż się roztopi, co powinno spowodować schłodzenie do 27ºC (25ºC ). W trakcie można bardzo delikatnie zamieszać. Jeżeli temperatura wciąż będzie za wysoka, to odczekać, aż spadnie do odpowiedniej wartości.
- gdy czekolada osiągnie 27ºC (25ºC ), można ją ponownie podgrzać do 31-32ºC (29-30ºC), lecz nie więcej.
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz