Czekoladki z nadzieniem malinowym


Dla kochanej osoby – babci, dziadka, na Walentynki lub bez okazji! Wystarczy tylko zapakować w pudełko i prezent gotowy 😉 Z użyciem tylko dwóch składników! Do ich wykonania potrzebujesz foremki, moja jest silikonowa na 15 standardowej wielkości czekoladek w kształcie serca. Ale inna foremka i inne kształty też pomieszczą te pyszne składniki.

Składniki na 15 czekoladek:

– 250 gram białej czekolady

– 80 gram mrożonych malin

Przygotowanie:

1. W niewielkim garnuszku podgrzej maliny i doprowadź je do wrzenia. Gotuj przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje a sos malinowy stanie się gęsty.

2. Przetrzyj jeszcze gorące maliny przez sitko alby pozbyć się pestek. Odłóż do wystudzenia.

3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.* Przygotuj foremkę i pędzelkiem pomaluj serca w foremce tak aby czekolada pokryła boki i spód foremek. Włóż na 10 minut do lodówki lub dłużej do czasu całkowitego zastygnięcia czekolady w foremce.

4. Powtórz czynność i gdy 2 warstwa czekolady zastygnie połącz połowę pozostałej płynnej czekolady z musem malinowym. Dobrze wymieszaj – powstanie różowa masa. Wlej po małej łyżeczce różowej masy do każdej foremki zostawiając miejsce na przykrycie malin pozostałą warstwą białej czekolady.

5. Wypełnij czekoladowe serca pozostałą czekoladą i włóż do ostatecznego zastygnięcia na około 2 godziny a najlepiej na całą noc.

* Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

** Jeśli masz termometr cukierniczy możesz zatemperować czekoladę czyli podgrzać ją a następnie schłodzić. Po co? Czekolada temperowana nie topi się tak szybko w rękach, ładnie błyszczy i charakteryzuje się chrupnięciem przy gryzieniu/łamaniu. Jednak nie jest to konieczne w tym przypadku. A jak to zrobić:

  1. Podziel czekoladę na 3 części. 1/3 drobno posiekaj.
  2. Pozostałe 2/3 czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Czekoladę podgrzać do temperatury 45-48ºC* dla mlecznej i gorzkiej lub (43-46ºC dla czekolady białej), co spowoduje jej roztopienie.
  3. Następnie dodaj posiekaną 1/3 czekolady i odczekaj chwilę, aż się roztopi, co powinno spowodować schłodzenie do 27ºC (25ºC ). W trakcie można bardzo delikatnie zamieszać. Jeżeli temperatura wciąż będzie za wysoka, to odczekać, aż spadnie do odpowiedniej wartości.
  4. gdy czekolada osiągnie 27ºC (25ºC ), można ją ponownie podgrzać do 31-32ºC (29-30ºC), lecz nie więcej.


O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)