Drożdżówki z cynamonowym nadzieniem, mandarynkowym lukrem, pistacjami oraz żurawiną.


Składniki na 5 drożdżówek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g masła, roztopionego
  • 120 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 40 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki zmielonego cynamonu

Dodatki:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok i skórka z 1/2 mandarynki
  • garść pistacji
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałów
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Wykonaj rozczyn. W niedużej misce rozkrusz drożdże. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Dodaj 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Po upływie 20 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodaj go do mąki i wymieszaj. Następnie  Dodaj resztę składników i wyrób, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godziny).

3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Roztop masło i lekko je przestudź. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i odłóż.

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

5. Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło 5 równych części. Ułóż je w okrągłej formie o średnicy 24 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). 

6. Wyrośnięty wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut (piekłam z termoobiegiem ale można bez). Wyjmij i przestudź wypiek.

7. Otrzyj skórkę z mandarynki, odłóż. Co cukru pudru dodaj sok mandarynkowy. Wymieszaj dokładnie uzyskując dość gęsty lukier. Cienką stróżką polej nim jeszcze ciepły wieniec. Udekoruj żurawiną, z grubsza pokrojonymi pistacjami, płatkami migdałów. Posyp skórką z mandarynki oraz przyprawą do piernika.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)