Pieczone naczosy z dipem pomidorowo-czosnkowym


Nawet jeśli prowadzisz zbilansowany tryb życia i dbasz o zdrową dietę to czasem najdzie Cię chętka na coś pysznego. Masz ochotę na chipsa ale chcesz być też fit i żyć w zgodzie z naturą? Więc ja proponuje Ci lżejszą wersję – naczosy nie smażone ale pieczone z także pieczonym dipem pomidorowo-czosnkowym, który smakuje hmmm jak ketchup! Naturalny wybór na imprezę lub przekąskę przed telewizorem.

Składniki na dużą porcję naczosów:

– 200 g mąki kukurydzianej

– 50 gram mąki ryżowej + odrobina do wałkowania

– 50g mąki pszennej lub orkiszowej

– 4 łyżki oleju rzepakowego

– 150 ml wody

– 2 łyżeczki Vegety Natur pikantnej z chili

Składniki na dip:

– około 15 sztuk pomidorków koktajlowych

– mała główka czosnku

– pół łyżeczki Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów

– łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1. Połącz dokładnie w niedużej misce składniki na naczosy. Owiń je w folię i odłóż na czas przygotowania dipu, minimum 15-20 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Pomidorki ułóż na blasze, skrop je lekko olejem. Ułóż obok całą główkę czosnku, natrzyj ją lekko olejem. Piecz około 20 minut do miękkości czosnku.

3. W międzyczasie odkrój nieduże kawałki ciasta na naczosy i rozwałkuj je na placki około 1 mm grubości. W wałkowaniu pomoże Ci mąka ryżowa – dzięki niej ciasto nie będzie kleiło się do blatu. Wycinaj wzory np. trójkąty i ułóż na blasze wyłożone papierem do pieczenia.

4. Gdy wyjmiesz z piekarnika pomidorki włóż blaszkę z naczosami. Piecz je około 15 minut w 160 stopniach.

5. Pomidorki, wyciśnięty z główki czosnek i przyprawę zgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.

6. Naczosy podaj z dipem pomidorowo-czosnkowym, kolendrą i przyprawą Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli.

Miłego chrupania!


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)