Tarta czekoladowa bez pieczenia


To tarta grzechu warta! Nie trzeba jej piec, do przygotowania wystarczy blender lub malakser! Podwójnie czekoladowa, cukier zastępują daktyle a mąkę słonecznik! O ile spód jest pyszny to mus jest tak obłędnie kremowy i delikatny! Ciekawy/a? Zapraszam po przepis 😉

Spód na foremkę około 22 cm

– 200g ziaren słonecznika

– 10 daktyli świeżych lub suszonych

– 100g ciemnej czekolady, 70-90 %

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka oleju kokosowego

Mus czekoladowy:

– 1,5 szklanki dowolnego mleka

– 100g ciemnej czekolady, 70-90%

– 5 daktyli świeżych lub suszonych

– 1 łyżka oleju kokosowego

Do podania:

– maliny, borówki, liście mięty

Przygotowanie spodu:

1. Czekoladę rozpuść, np. w kąpieli wodnej*

2. Do malaksera lub blendera wsyp słonecznik, kakao, olej kokosowy, rozpuszczoną czekoladę oraz daktyle. (Ze świeżych usuń pestkę, suszone namocz przez około 10 minut w gorącej wodzie). Całość zblenduj na gładką masę.

3. Masą wyłóż równomiernie formę tarty, również jej boki na wysokość około 2-3 cm.

4. Włóż do lodówki na czas przygotowania musu.

5. W małym garnku podgrzej mleko, dodaj czekoladę i olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.

6. Zmiksuj masę czekoladową z daktylami na gładki mus i wypełnij nim spód tarty. Schładzaj w lodówce minimum 2 godziny.

7. Udekoruj malinami, borówkami oraz listkami mięty.

* Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

Smacznego!

Joanna Byczkiewicz

2 thoughts on “Tarta czekoladowa bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *