Tarta czekoladowa bez pieczenia


To tarta grzechu warta! Nie trzeba jej piec, do przygotowania wystarczy blender lub malakser! Podwójnie czekoladowa, cukier zastępują daktyle a mąkę słonecznik! O ile spód jest pyszny to mus jest tak obłędnie kremowy i delikatny! Ciekawy/a? Zapraszam po przepis 😉

Spód na foremkę około 22 cm

– 200g ziaren słonecznika

– 10 daktyli świeżych lub suszonych

– 100g ciemnej czekolady, 70-90 %

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka oleju kokosowego

Mus czekoladowy:

– 1,5 szklanki dowolnego mleka

– 100g ciemnej czekolady, 70-90%

– 5 daktyli świeżych lub suszonych

– 1 łyżka oleju kokosowego

Do podania:

– maliny, borówki, liście mięty

Przygotowanie spodu:

1. Czekoladę rozpuść, np. w kąpieli wodnej*

2. Do malaksera lub blendera wsyp słonecznik, kakao, olej kokosowy, rozpuszczoną czekoladę oraz daktyle. (Ze świeżych usuń pestkę, suszone namocz przez około 10 minut w gorącej wodzie). Całość zblenduj na gładką masę.

3. Masą wyłóż równomiernie formę tarty, również jej boki na wysokość około 2-3 cm.

4. Włóż do lodówki na czas przygotowania musu.

5. W małym garnku podgrzej mleko, dodaj czekoladę i olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.

6. Zmiksuj masę czekoladową z daktylami na gładki mus i wypełnij nim spód tarty. Schładzaj w lodówce minimum 2 godziny.

7. Udekoruj malinami, borówkami oraz listkami mięty.

* Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

Smacznego!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Tarta czekoladowa bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)