KAWY poproszę! A GALARETKI z kawy a’la latte? Hmmm? Nie, jeszcze nie zwariowałam ale do galaretkowego szaleństwa niewiele brakuje 😂 Moje eksperymenty z żelatyną trwają w najlepsze! Ten deser już teraz jest super ale tak sobie myślę, że podczas upałów będzie idealny!
Składniki na jedną szklankę do latte (moja z Ikea):
2 × kawa espresso lub jeśli jest dla Ciebie za mocna rozcieńcz 1 z gorącą wodą
100 ml dowolnego mleka
3 płatki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny
opcjonalnie słodzidło według uznania (jeśli słodzisz kawę)
1.Zmieszaj 1 gorące espresso z 1 łyżeczką żelatyny lub 1 namoczonym wcześniej listkiem, wlej do szklanki i odłóż do zastygnięcia.
2.Drugie gorące espresso zmieszaj z żelatyną i dodaj odrobinę ulubionego mleka alby zabielić kawę. Nalej warstwę do szklanki i poczekaj aż zastygnie.
3. Resztę mleka podgrzej i połącz z ostatnią łyżeczką lub wcześniej namoczonym listkiem żelatyny i wylej na poprzednie warstwy 😊 poczekaj aż ostatnia warstwa będzie stała.
Delektuj się smakiem galaretki z kawy czyli kawki i deseru w jednym!
O pietruszka! Miłego deseru! Joanna Byczkiewicz
