Dość szybkie w przygotowaniu i idealnie czekoladowe w smaku z odświeżającą nutką mięty oraz kwaśnymi owocami! Takie małe, rozkoszne babeczki nie koniecznie w tej formie – w zwykłej papilotce też wyjdą!
Do przygotowania 6 babeczek potrzebujesz:
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła
3 jajka w temp. pokojowej
50 g dowolnego cukru
40 g mąki
Krem:
śmietanka 30% 200 ml
100 g mrożonych owoców leśnych
maliny, borówki, listki mięty
odrobina słodzidła np. miodu, syropu z agawy
Przygotowanie:
1. Rotop masło i dodaj pokrojoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Odłóż na chwilę.
2. Roztrzep jajka z cukrem i dodaj przestudzoną czekoladę. Zamieszaj do połączenia.
3. Dodaj przesianą mąkę i krótko połącz.
4.Napełnij foremki do babeczek po brzeg – ciasto delikatnie urośnie z tzw. górką.
5. Piecz w 170 stopniach przez 16-18 minut.
Krem:
1. Mrożone owoce podgrzej i poczekaj aż puszczą sok.
2. Gotuj je przez kilka minut, do czasu aż zgęstnieją. Przetrzyj przez sito i wystudź.
3. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj mus owocowy i wybrane słodzidło. Wymieszaj.
4. Udekoruj babeczki kremem, świeżymi owocami i miętą.
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

