Babeczki brownie z kremem owocowym.

Dość szybkie w przygotowaniu i idealnie czekoladowe w smaku z odświeżającą nutką mięty oraz kwaśnymi owocami! Takie małe, rozkoszne babeczki nie koniecznie w tej formie – w zwykłej papilotce też wyjdą!

Do przygotowania 6 babeczek potrzebujesz:

100 g gorzkiej czekolady

70 g masła

3 jajka w temp. pokojowej

50 g dowolnego cukru

40 g mąki


Krem:

śmietanka 30% 200 ml

100 g mrożonych owoców leśnych

maliny, borówki, listki mięty

odrobina słodzidła np. miodu, syropu z agawy

Przygotowanie:
1. Rotop masło i dodaj pokrojoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Odłóż na chwilę.

2. Roztrzep jajka z cukrem i dodaj przestudzoną czekoladę. Zamieszaj do połączenia.

3. Dodaj przesianą mąkę i krótko połącz.

4.Napełnij foremki do babeczek po brzeg – ciasto delikatnie urośnie z tzw. górką.

5. Piecz w 170 stopniach przez 16-18 minut.

Krem:

1. Mrożone owoce podgrzej i poczekaj aż puszczą sok.

2. Gotuj je przez kilka minut, do czasu aż zgęstnieją. Przetrzyj przez sito i wystudź.

3. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj mus owocowy i wybrane słodzidło. Wymieszaj.

4. Udekoruj babeczki kremem, świeżymi owocami i miętą.

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)