Wiosenna kanapka – ogród pełen kwiatów z jajka sadzonego, pestek i ziaren oraz ulubionych warzyw dziecka na paście z awokado i orkiszowym pieczywie. Pyszne, zdrowe i kolorowe danie dla dzieci i dorosłych.
Składniki na pastę:
- 1 awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- (opcjonalnie) szczypta soli, pieprzu
Dodatki:
- pieczywo pełnoziarniste
- szczypior
- 1 pomidorek
- 2 rzodkiewki
- 2 oliwki
- 1 jajko
- natka pietruszki
- kiełki brokułu
- pestki dyni
- ziarna czarnego sezamu
- ziarna siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Przekrój awokado na pół, wbij nóż w pestkę i go przekręć – pestka powinna wyjść bez problemu.
- Wyjmij miąższ dużą łyżką i rozgnieć go widelcem, dodaj sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy. Wymieszaj.
- Rozsmaruj pastę na pieczywie.
- Udekoruj kromkę. „Ziemię” zrób z ziaren sezamu. Ułóż szczypior jako łodygi, pokrój 1 rzodkiewkę na plasterki a drugą na pół. Natnij ją tak aby utworzyć tulipan. Sadzone jajko wytnij np. foremką do ciasta w dowolny kształt, środek udekoruj siemieniem. Stwórz inne płatki z plasterków oliwek i pomidorków oraz z kiełków brokułu, środek wykonaj z pestki dyni. Udekoruj pietruszką.
- Zobacz uśmiech na twarzy swojego dziecka!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz