Mam dziś dla Ciebie przepis na oponki serowe inaczej – pieczone drożdżowe ciastka z polewą z gorzkiej czekolady posypane pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Składniki na około 22 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 3 łyżki dowolnego cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
Do podania:
- 100 g ciemnej czekolady 70%
- garść malin liofilizowanych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże instant i cukier. Dodaj jajka, jogurt i twaróg. Całość wymieszaj na jednolite ciasto, kiedy składniki połączą się ciasto wyrabiaj tak, jak na pierogi przez kilka minut.
3. Kiedy ciasto utworzy jednolitą kulę, rozwałkuj je na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinaj krążki. Po środku każdego krążka wytnij dziurki zakrętką np. od oliwy.
4. Krążki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz oponki około 8-10 minut w 180 stopniach.
5. Roztop czekoladę i maczaj upieczone i przestudzone oponki w czekoladzie do połowy. Posyp pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odłóż na kratkę do czasu aż czekolada zastygnie.
Pysznego dnia!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz