Pieczone oponki serowe z czekoladą

Mam dziś dla Ciebie przepis na oponki serowe inaczej – pieczone drożdżowe ciastka z polewą z gorzkiej czekolady posypane pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

Składniki na około 22 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki dowolnego cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)

Do podania:

  • 100 g ciemnej czekolady 70%
  • garść malin liofilizowanych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże instant i cukier. Dodaj jajka, jogurt i twaróg. Całość wymieszaj na jednolite ciasto, kiedy składniki połączą się ciasto wyrabiaj tak, jak na pierogi przez kilka minut.

3. Kiedy ciasto utworzy jednolitą kulę, rozwałkuj je na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinaj krążki. Po środku każdego krążka wytnij dziurki zakrętką np. od oliwy.

4. Krążki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz oponki około 8-10 minut w 180 stopniach.

5. Roztop czekoladę i maczaj upieczone i przestudzone oponki w czekoladzie do połowy. Posyp pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odłóż na kratkę do czasu aż czekolada zastygnie.

Pysznego dnia!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)