Pavlova z kremem i sosem z owoców leśnych

PAVLOVA! To chyba mój ulubiony deser! Pierwszy raz upiekłam ją z 7-8 lat temu i… przepadłam 😂 Od tamtej pory jestem rodzinną “królową bezy” i jak jest pytanie co upiec to słyszę – “ty to najlepiej zrób bezę” 😜 Eksperymentowałam już i z aquafabą i różnymi rodzajami cukru – np. taką z cukrem kokosowym jest już na blogu 😊 Dziś klasyczna ale z kremem i sosem z owoców leśnych. Bajka!

Składniki na bezę:

  • 6 białek w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 240 g cukru (40 na 1 białko)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywno.
2. Dodawaj cukier – łyżka po łyżce. Powoli. Ubijaj cały czas aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca i ciężka.
3. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet winny lub sok z cytryny.
4. Delikatnie połącz składniki i wyłóż na płaską blachę pokrytą papierem do pieczenia. Utwórz okrąg o średnicy około 23-25 cm.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz pierwsze 5 minut w tej temp. potem skręć do 150 stopni i piecz 1 godzinę i 15 minut.
6. Studź w uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 300g mrożonych owoców leśnych
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki miodu

Do podania:

  • świeże owoce: maliny, borówki
  • listki mięty
  • opcjonalnie – pokruszone maliny liofilizowane

Przygotowanie:
1. Owoce włóż do niedużego garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Przecedź przez sitko, dodaj miód i wystudź.
2. Śmietankę i mascarpone ubij na gęsty krem, dodaj połowę sosu z owoców i delikatnie wymieszaj.
3. Udekoruj bezę kremem i świeżymi owocami. Polej pozostałym, gęstym sosem z owoców leśnych.
Smacznego dnia!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Pavlova z kremem i sosem z owoców leśnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)