Pieczone mini pączki z białą czekoladą

Pączki tu, pączki tam! Na drzewach zaczynają pojawić się pierwsze i w cukierniach też! No więc ja przedstawiam Wam mój pomysł na mini pieczone pączki! Z dodatkiem białej czekolady i skórki pomarańczowej a druga wersja z kokosowym cukrem miętowym! Pączki spokojnie można nadziać np. ulubioną konfiturą.

Składniki na 15 mini-pączków:
– 250 mąki pszennej lub jasnej orkiszowej – 25 g świeżych drożdży lub paczka instant
-125 ml mleka
-50 g masła
-3 żółtka
-3 łyżki drobnego cukru
-szczypta soli

Do podania:
-100g czekolady i skórka pomarańczowa
-cukier kokosowy i mięta -konfitura lud dżem do nadziewania

1. Świeże drożdże rozkrusz do kubka i dodaj cukier. Mieszaj energicznie aż drożdże się rozpuszczą. Jeśli masz instant dodaj od razu do mąki.
2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże (instant lub rozpuszczone z cukrem), ciepłe mleko, rozpuszczone masło, żółtka, cukier (jeśli masz drożdże instant) i szczyptę soli.
3.Całość zagnieć i wyrób ciasto. Po kilku minutach, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
4.Zagnieć ciasto i podziel na na 15 równych części. Ułóż na blaszce w większych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Po tym czasie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut. 
6. Wystudzone pączki nadziej konfiturą lub/i polej białą czekoladą i udekoruj skórką pomarańczową lub rozbitym w moździerzu cukrem kokosowym z kilkoma listkami mięty ❤

Miłego dnia!

O pietruszka, Joanna Byczkiewicz




Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)