Zupa krem z pieczarek z grzankami z pesto

Czyli zupa pieczarkowa w nowym wydaniu z dodatkiem jabłka i bazylii! Jest łatwa w przygotowaniu i mała miseczka z grzanką nasyci największego głodomora! Doskonała na obiad lub kolację dla całej rodziny, a fani pieczarek będą zadowoleni! 😉

Krem:

  • 300g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • garść ryżu
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

1.Podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojony por i czosnek, po chwili pokrojoną pietruszkę.

2. Pieczarki umyj i pokrój lub porwij na kawałki i dodaj do warzyw.

3.Duś przez chwilę i dolej litr wody lub bulionu i dosyp garść ryżu. Ryż zagęści krem! Gotuj około 15-20 minut.

4. Zblenduj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem.

5. Podaj z jogurtem naturalnym, odrobiną pesto i prażonymi pieczarkami.

Grzanki:

  • kilka kromek chleba lub kawałków bułki
  • kapelusze pieczarek
  • 1/4 jabłka
  • listki bazylii
  • czarnuszka
  • kilka łyżeczek pesto z bazylii lub pietruszki – przepis na pietruszkowe pesto znajdziesz na blogu

1. Ugrilluj kawałki pieczywa.
2. Pieczarki ugrilluj lub podsmaż na patelni do czasu aż zmiękną.
3. Na gotowych grzankach rozsmaruj pesto.
4. Ułóż plasterki jabłka, pieczarki, listki bazylii oraz posyp czarnuszką.

Smacznego! Joanna Byczkiewicz 😉


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *