Trzy-kolorowa pianka z pozoru trudna, jest banalnie prosta w wykonaniu. A zrób sobie taki fikuśny i modny deser w szklance! Wegański, bez glutenu i laktozy – czyli dla wszystkich! A jak powstają kolejne warstwy możesz zobaczyć na zdjęciach u dołu wpisu. To tylko kilka składników a efekt WOW w szklance gwarantowany!
Składniki:
– 400ml mleka kokosowego lub 200ml kremu kokosowego +200ml wody
– 1 duża łyżka i 1 mała łyżeczka kakao
– 2 łyżeczki agaru (naturalnej substancji żelującej w proszku) – 2 łyżeczki wybranego słodzidła, np, syropu z agawy
Do podania – płatki kokosowe i truskawki
1. W małym garnku zagotuj połowę mleka kokosowego z 1 łyżką kakao, 1 łyżeczką syropu z agawy i 1 łyżeczką agaru. Szklankę do podania postaw ukośnie na większym naczyniu. Nalej powoli warstwę używając naczynia z tzw. dzióbkiem. Odłóż do zastygnięcia w temp. pokojowej.
2. Zagotuj 100 ml mleka z 0,5 łyżeczką syropu i 0,5 łyżeczką agaru. Szklankę dobroć, jeśli nie trzyma się dobrze na szklance podłóż np. łyżkę – zobacz zdjęcie u dołu wpisu. Odłóż do zastygnięcia.
3. Zagotuj 100ml mleka z łyżeczką kakao, 0,5łyżeczką agaru i 0,5 łyżeczką syropu z agawy. Postaw szklankę pionowo i wypełnij ją do górnych krawędzi pozostałych warstw.
4. Udekoruj płatkami kokosowym oraz truskawkami.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz
Pysznie wygląda! 🙂
Bardzo dziękuję! 😉