Huuuurrrra! „O pietruszka!” ma już rok! Niedawno zaczęłam moją przygodę z blogowaniem a już minął rok, prawie 90 wpisów, konkursy, warsztaty, spotkania i wiadomości od czytelników – to wszystko działo się w ciągu ostatnich 365 dni i powiem Wam szczerze, że niczego nie żałuję a na pewno tego, co tu robię. Bo moja pasja sprawia mi ogromną przyjemność. Gotowanie, fotografia, przepisy i dzielenie się z nimi – to lubię!
Dlatego na dziś przygotowałam coś specjalnego – number cake. To tort całkowicie w trendach, 2 warstwy kruchego ciasta z migdałami przełożone śmietankowym kremem i podane z czekoladkami, bezami, owocami, kwiatami jadalnymi oraz pudrem malinowym. To dla Was Kochani, za to, że jesteście krzyczę głośno: DZIĘKUJĘ!!!
Składniki na 2 blaty ciasta o długości około 30 cm i szerokości 20 cm:
-200g mąki pszennej
– 50 gram mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki)
– 125g zimnego masła
– 1 małe, zimne jajko
-100g cukru pudru
1. Wszystkie składniki zagnieć szybko do połączenia składników lub włóż do malaksera i na biegu pulsacyjnym szybko wyrób ciasto.
2. Kulę ciasta zawiń szybko w folię i odłóż do lodówki na około 30 minut.
3. W tym czasie przygotuj szablon cyfry, np. 1 o wysokości mniej więcej 30 cm i szerokości około 20 cm. (Niewielka ilość ciasta, które pozostanie po wycięciu cyfry możesz wykorzystać i wyciąć foremką lub szklanką kilka kruchych ciastek, użyć ich do dekoracji tortu lub jako inny deser).
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel kulę na połowę (resztę ciasta pozostaw w lodówce). Rozwałkuj je na papierze do pieczenia i wytnij kształt cyfry.
5. Przenieś wyciętą cyfrę na papierze do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Jeśli masz 2 blaszki do piekarnika możesz od razu upiec 2 blaty ciasta. Jeśli nie masz takiej możliwości to upiecz blaty osobno, przygotuj wtedy drugi blat podczas pieczenia pierwszego.
7. Cyfrę z ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach po środku. Połóż cyfrę z papierem do pieczenia na blaszce.
8. Włóż ciasto do pieca i od razu zmniejsz temperaturę do 170 stopni, piecz przez około 15 minut lub do zarumienienia boków ciasta. Wystudź.
Blaty najlepiej przełożyć kremem w dzień, w którym torcik będzie podany. Same blaty można upiec dzień/wieczór wcześniej. Blaty przełożone kremem są idealne do krojenia po schłodzeniu w lodówce przez około 2-3 godziny.
Do podania:
– 400 ml śmietanki 30%
– 400g mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– ulubione owoce: u mnie maliny, truskawki i borówki
– czekoladki serca z różowej czekolady
– mini beziki
– puder z liofilizowanych malin
– jadalne kwiaty: u mnie bratki
– listki mięty
Użyj ulubionych, dostępnych dodatków – mogą to być ulubione, sezonowe owoce, małe ciasteczka, czekoladowe cukierki lub orzechy 😉
1. Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone umieść w dużej misce. Ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj cukier puder i dobrze połącz.
2. Pierwszy blat ciasta delikatnie ułóż na paterze lub dużym talerzu do serwowania.
3. Połowę kremu wyciskaj tylką o średnicy około 15-16mm.
4. Ułóż drugi blat i udekoruj go kremem również wyciskając niewielkie porcje kremu obok siebie.
5. Torcik udekoruj owocami, bezami, listkami mięty, kwiatami jadalnymi i posyp różowym pudrem z malin.
Smacznego!
Udanych wypieków 😉 O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz


Smakowity tort 🙂
Dziękuję pięknie! Pozdrawiam! 😉