Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

Już dawno obiecałam sobie, że tak jak to było w założeniu bloga będę przeplatała słodkie potrawy wytrawnymi i słowa dotrzymuję! Mimo, że ja słodyczowa jestem bardzo, z resztą czego ja nie lubię… Tym razem prezentuję żytnie muszle, ale możesz użyć też pszennych, z kremowym i pysznym nadzieniem z pieczonej dyni, papryki oraz serka ricotta, wszystko to łączy w całość parmezan oraz przesmażone listki szałwii!


Jeśli chcesz zajadać takie muszle na obiad przygotuj:

  • 200g dużych muszli do zapiekania, u mnie żytnie
  • 200g dyni
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 200g passaty pomidorowej
  • 200g sera ricotta
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • oliwa
  • świeże listki szałwii
  • niewielka ilość parmezanu

Przygotowanie:
1. Dynię obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę. Skrop oliwą. Piecz około 15-20 minut w 180 stopniach.
2. Ugotuj muszle. Przelej wodą i wystudź.
3. Przestudzoną dynię i paprykę delikatnie rozgnieć widelcem, dodaj ricottę, pieprz, sól oraz wędzoną paprykę i połącz zostawiając większe kawałki warzyw i sera.
4. Do naczynia do zapiekania wlej passatę pomidorową.
5. Nadziewaj muszle po łyżce farszu. Układaj na passacie.
6. Wypełnione muszle posyp startym parmezanem.
7. Zapiecz całość w 180 stopniach przez około 10 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni a passata lekko zgęstnieje.
8. W tym czasie podsmaż listki szałwii na oliwie. Rozłóż je na gotowym daniu.
Smacznego!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *