DUTCH BABY! Pieczony naleśnik z jogurtem greckim, sokiem z jagód oraz
świeżymi owocami i miętą, oprószony cukrem kokosowym..
Jeśli chcesz przygotować taki naleśnik to weź patelnię, której można użyć w
piekarniku lub inne naczynie do tego przeznaczone o średnicy 18-20 cm.
Włącz piekarnik na 200 stopni. Włóż naczynie do pieczenia aby je nagrzać.
Przygotuj:
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki słodzidła, u mnie cukier kokosowy
Do podania – jogurt grecki, świeże owoce, mięta, wybrane słodzidło.
1. Wymieszaj jajka z mlekiem.
2. Przesiej i dodaj mąkę oraz wybrane słodzidło. Wymieszaj.
Jeśli masz więcej czasu odłóż ciasto na 20-30 minut ale nie jest to konieczne.
3. Wyjmij nagrzane naczynie do pieczenia (jeśli lubi do niego przywierać ciasto, natłuść je) i nalej ciasto.
4. Piecz około 20 minut.
5. W czasie pieczenia przygotuj dodatki.
6. Upieczony Dutch Baby powinien być wysoki i rumiany.
Podaj go z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!! O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz
