Torcik galaretkowy

Tym razem przygotowałam tym coś naprawdę lekkiego!
Torcik składający się z 3 warstw galaretki z owocami na spodzie ze słonecznika i wiórków kokosowych.
Prosty, lekki i pyszny!


Na tortownicę o średnicy 18 cm przygotuj:
– 2 garści słonecznika
– 2 garści wiórków kokosowych
– 3 galaretki o dobrym składzie – jagodową, malinową i krystaliczną
– 6 łyżek jogurtu greckiego
– 2 garści borówek lub jagód
– 2 garści malin – świeżych lub mrożonych
– gorącą wodę
Do podania – płatki kokosowe i opcjonalnie maliny liofilizowane.

1. Słonecznik i wiórki kokosowe zblenduj na gładką masę i wyłóż nią dno tortownicy. Dociśnij. Schłodź.
2. Galaretkę jagodową rozpuść w 200 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodaj 2 łyżki jogurtu i dobrze wymieszaj. Dodaj garść borówek lub jagód i wylej na spód. Schłodź.
3. Galaretkę malinową rozpuść w 200 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodaj 2 łyżki jogurtu i dobrze wymieszaj, wylej na poprzednią warstwę i dodaj maliny. Odłóż do zastygnięcia.
4. Galaretkę krystaliczną rozpuść z 200 ml gorącej wody i poczekaj aż przestygnie. Dodaj 2 łyżki jogurtu i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałe maliny i borówki. Odłóż do zastygnięcia.
Możesz podać z płatkami kokosowymi i liofilizowanymi malinami.

Smacznego!

Joanna Byczkiewicz


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)