Szakszuka z zielonymi warzywami i pikantnym sokiem pomidorowym

Wiosna! Tak, tak, już JEST! Zielona szakszuka czyli jajka gotowane w pomidorach i warzywach podane ze słonymi dodatkami i pikantnym sokiem pomidorowym. W sam raz na pierwsze, wiosenne śniadanko!

Składniki:

  • 8-9 pomidorków koktajlowych lub 200ml passaty pomidorowej
  • 2 garści szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 jajka
  • garść groszku cukrowego,
  • kilka zielonych oliwek
  • pół awokado
  • mały kawałek Fety
  • czarny sezam
  • świeża bazylia
  • kapary
  • oliwa

Do podania: pikantny sok pomidorowy Hortex

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w piórka a czosnek na plasterki. Podsmaż na oleju przez kilka minut.

2. Dorzuć połówki pomidorków i poczekaj aż puszczą sok, chwilę poduś.

3. Dołóż szpinak, groszek cukrowy oliwki i kapary.

4. Zrób wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut aż białko się zetnie a żółtko pozostanie dalej płynne.

5. Dodaj pokrojone awokado, sezam oraz pokruszoną Fetą. Udekoruj świeżymi listkami bazylii i popij pikantnym sokiem pomidorowym.

Smacznej wiosny!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)