Wiosenna sałatka z różowymi jajkami i szparagami

Jest wiosna, zbliża się Wielkanoc i sezon na szparagi więc czemu by tego nie połączyć i przygotować kolorową sałatkę na świąteczny stół? A różowe jajka? Tak, to możliwe! Wystarczy zabarwić je naturalnie sokiem z buraka, a pięknie zaprezentują się w sałatce oraz jako dodatek do innych dań.

Różowe jajka:

  • kilka jaj kurzych lub przepiórczych
  • szklanka soku z buraków
  • szklanka wody
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  1. Jajka ugotuj na twardo (przepiórcze około 4-5 minut)
  2. Wystudź i obierz jajka.
  3. Do słoika wlej sok, wodę oraz ocet, wymieszaj i włóż obrane jajka na około 10-12 godzin. Ja przygotowałam je o g. 20.00, rano, około g. 8.00 były różowe!

Sałatka:

  • kilka różowych jajek
  • pół pęczka szparagów
  • 2 mini sałaty rzymskie lub 1 duża
  • 1/4 świeżego ogórka
  • pół dojrzałego awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 rzodkiewki
  • rzeżucha lub ulubione kiełki
  • garść płatków migdałów

sos:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  1. Ugotuj szparagi przez kilka minut, przełóż do zimnej wody i osusz.
  2. Połowę liści sałaty rozłóż na talerzu do podania, pozostałą część pokrój w szerokie paski.
  3. Ogórek i rzodkiewkę pokrój obieraczką do warzyw w paski i plasterki.
  4. Rozłóż pokrojone na połówki różowe jajka, rzeżuchę, plasterki cebuli oraz awokado.
  5. Rozłóż szparagi i posyp wszystko migdałami.
  6. Składniki na sos dobrze wymieszaj. Polej sałatkę sosem i ciesz się smakiem wiosny!

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)