Krem chrzanowy

Pyszny i zdrowy krem chrzanowy! Na wielkanocny stół lub bez okazji, podany z jajkami przepiórczymi, groszkiem ptysiowym i ulubionymi kiełkami. Chrzanowy zawrót głowy może wnieść powiew świeżości do tradycyjnych potraw!

Składniki:
– 1 duży seler
– 1 średnia cebula
– 2 korzenie pietruszki
– 2 ziemniaki
– 3-4 cm świeżego chrzanu lub 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
– łyżka oleju
– sól i pieprz do smaku
– (opcjonalnie) chuda śmietanka lub mleko

Do podania:
– 2 jajka przepiórcze na porcję
– groszek ptysiowy
– kiełki rzodkiewki i natka pietruszki


1. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Jeśli masz świeży chrzan, zetrzyj to na drobnych oczkach.
2. Podsmaż przez chwilę samą cebulkę.
3. Dodaj resztę warzyw i smaż około 2-3 minuty.
4. Dolej 1,5 litra wody lub bulionu i gotuj około 10 minut do momentu aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj chrzan i zblenduj całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolej wody lub bulionu. Dopraw do smaku.
6. Usmaż jajka przepiórcze do momentu aż białko zetnie się a żółtko nadal będzie płynne.
7. Podaj krem chrzanowy z sadzonymi, groszkiem ptysiowym, kiełkami oraz natką pietruszki.

Smacznej Wielkanocy!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)