Tradycyjna babka drożdżowa w nowym wydaniu! Z kremem z owoców leśnych i mnóstwem kwiatów wniesie powiew wiosny na wielkanocnym stole! Słodkie ciasto drożdżowe, kwaskowaty krem i owoce wspaniale się uzupełniają. Zapraszam do wypróbowania:
Babka:
– 20g świeżych drożdży
– 500g mąki pszennej tortowej
– 300ml letniego mleka
– 150g cukru
– 8 żółtek w temperaturze pokojowej
– 120g roztopionego masła + odrobinę do natłuszczenia
– szczypta soli
Krem leśny:
– 250 g serka mascarpone
– 200ml śmietany 36%
– 100g owoców leśnych, mogą być mrożone
– łyżka cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
– (opcjonalnie) cukier puder
Do podania:
– świeże owoce – borówki, maliny
– kwiaty – bratki, stokrotki
Wykonanie babki:
1. Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
2. Dodajemy 100g przesianej mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na jasny puch.
4. Ubite żółtka dodajemy do drożdżowego zaczynu i łączymy.
5. Dodajemy pozostałą mąkę (400g) i szczyptę soli, mieszamy a następnie wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość.
7. Po tym czasie, jeśli jest taka potrzeba natłuszczamy formę do babki i przekładamy ciasto do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg) lub 180 (góra-dół) i pieczemy przez około 35-40 minut.
9. Gotową babkę wraz z formą odkładamy do wystygnięcia. Gdy forma przestygnie wyjmujemy babkę z formy i studzimy na kratce.
*Jeśli nie dekorujesz jej tego samego dnia przykryj szczelnie jeszcze letnią babkę folią aluminiową.
Krem leśny.
1. W niedużym garnku doprowadź do wrzenia owoce leśne i łyżkę cukru.
2. W niedużej misce przygotuj żelatynę.
3. Przetrzyj jeszcze gorące owoce do miski z żelatyną i dobrze wymieszaj aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
4. Ubij śmietankę z mascarpone. Dodaj przestudzoną leśną galaretkę i dobrze wymieszaj. Możesz dodać łyżkę cukru puder
5. Pokryj powierzchnię babki powstałym kremem, udekoruj świeżymi kwiatami oraz owocami.
Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!


O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz