Wielkanocna babka drożdżowa z leśnym kremem

Tradycyjna babka drożdżowa w nowym wydaniu! Z kremem z owoców leśnych i mnóstwem kwiatów wniesie powiew wiosny na wielkanocnym stole! Słodkie ciasto drożdżowe, kwaskowaty krem i owoce wspaniale się uzupełniają. Zapraszam do wypróbowania:

Babka:

– 20g świeżych drożdży

– 500g mąki pszennej tortowej

– 300ml letniego mleka

– 150g cukru

– 8 żółtek w temperaturze pokojowej

– 120g roztopionego masła + odrobinę do natłuszczenia

– szczypta soli

Krem leśny:

– 250 g serka mascarpone

– 200ml śmietany 36%

– 100g owoców leśnych, mogą być mrożone

– łyżka cukru

– 2 łyżeczki żelatyny

– (opcjonalnie) cukier puder

Do podania:

– świeże owoce – borówki, maliny

– kwiaty – bratki, stokrotki

Wykonanie babki:

1. Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

2. Dodajemy 100g przesianej mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

3. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na jasny puch.

4. Ubite żółtka dodajemy do drożdżowego zaczynu i łączymy.

5. Dodajemy pozostałą mąkę (400g) i szczyptę soli, mieszamy a następnie wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.

6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość.

7. Po tym czasie, jeśli jest taka potrzeba natłuszczamy formę do babki i przekładamy ciasto do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

8. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg) lub 180 (góra-dół) i pieczemy przez około 35-40 minut.

9. Gotową babkę wraz z formą odkładamy do wystygnięcia. Gdy forma przestygnie wyjmujemy babkę z formy i studzimy na kratce.

*Jeśli nie dekorujesz jej tego samego dnia przykryj szczelnie jeszcze letnią babkę folią aluminiową.

Krem leśny.

1. W niedużym garnku doprowadź do wrzenia owoce leśne i łyżkę cukru.

2. W niedużej misce przygotuj żelatynę.

3. Przetrzyj jeszcze gorące owoce do miski z żelatyną i dobrze wymieszaj aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.

4. Ubij śmietankę z mascarpone. Dodaj przestudzoną leśną galaretkę i dobrze wymieszaj. Możesz dodać łyżkę cukru puder

5. Pokryj powierzchnię babki powstałym kremem, udekoruj świeżymi kwiatami oraz owocami.

Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)