Ciastka jajka

To nie jajeczna fatamorgana tylko CIASTKA JAJKA!!! Czyli dwie warstwy krucho-migdałowych ciastek przełożone pomarańczowym budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione pomarańczową galaretką!

Składniki na 15 podwójnych ciastek:

  • 150g mąki
  • 50g mielonych migdałów (jeśli ich nie masz, dodaj 50 g mąki, ciasto kruche też wyjdzie!)
  • 1 zimne jajko
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru

Wszystkie składniki szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką- ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.

Budyń:

  • 1/2 budyniu śmietankowego lub 20g skrobi ziemniaczanej+ łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka

Połącz mleko i sok. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.

Galaretka:

  • 300ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • (opcjonalnie) łyżka cukru jeśli sok jest bardzo kwaśny

Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.

Do podania: 100g białej czekolady

Łączymy! Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj aż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.

Smacznej Wielkanocy!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)