To nie jajeczna fatamorgana tylko CIASTKA JAJKA!!! Czyli dwie warstwy krucho-migdałowych ciastek przełożone pomarańczowym budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione pomarańczową galaretką!
Składniki na 15 podwójnych ciastek:
- 150g mąki
- 50g mielonych migdałów (jeśli ich nie masz, dodaj 50 g mąki, ciasto kruche też wyjdzie!)
- 1 zimne jajko
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
Wszystkie składniki szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką- ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.
Budyń:
- 1/2 budyniu śmietankowego lub 20g skrobi ziemniaczanej+ łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka
Połącz mleko i sok. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.
Galaretka:
- 300ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- (opcjonalnie) łyżka cukru jeśli sok jest bardzo kwaśny
Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.
Do podania: 100g białej czekolady
Łączymy! Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj aż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.
Smacznej Wielkanocy!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz