Panna cotta to tradycyjny deser przygotowywany ze śmietanki i żelatyny pochodzący z północnych Włoch, zwykle podawany z sosem owocowym. Dziś moja wariacja na temat tego deseru, który już zwiera przetarte owoce leśne. Możesz użyć różnego rodzaju foremek oraz kształtów. Pełna dowolność!
Składniki na 6 mini deserów panna cotta:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru lub innego słodzidła
- świeże owoce do podania
Przygotowanie:
1. Owoce leśne włóż do małego garnka i doprowadź do wrzenia.
2. Jeśli chcesz się pozbyć pestek, przetrzyj owoce przez sitko.
3. Gorące owoce połącz z żelatyną.
4. W osobnym garnku podgrzej śmietankę z cukrem, nie gotuj.
5. Do śmietanki dodaj owoce z żelatyną.
6. Przelej do foremek, poczekaj aż przestygnie i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Podaj ze świeżymi owocami i miętą!!

O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz