Babeczki jogurtowe z kremem waniliowym

Bo nie ma to jak usiąść w świąteczne popołudnie z filiżanką kawy lub herbaty i delektować się słodkościami! Super proste, pyszne i wilgotne babeczki jogurtowe z waniliowym kremem! Gwarantują zadowolone brzuszki i buzie dużych i małych łasuchów!

Składniki na 10 sztuk standardowej wielkości:

  • 120g jogurtu
  • 80 roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
1. Połącz suche składniki.
2 Połącz jogurt z jajkami, przestudzonym masłem oraz sokiem z cytryny.
3. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia.
4. Wypełnij foremki prawie do pełna i piecz około 20 minut w 170 stopniach. Z tych proporcji wyjdzie około 10 szt. W zależności od wielkości foremek.

Krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • laska wanilii

Do podania: czekoladowe, kolorowe jajka, czekolada
1. Ubij śmietankę i mascarpone na gładką, gęstą masę.
2. Dodaj ziarenka wanilii i wymieszaj.
3.Nałóż krem na babeczki np. W formie gniazdka i ułóż jajka.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)