Bo nie ma to jak usiąść w świąteczne popołudnie z filiżanką kawy lub herbaty i delektować się słodkościami! Super proste, pyszne i wilgotne babeczki jogurtowe z waniliowym kremem! Gwarantują zadowolone brzuszki i buzie dużych i małych łasuchów!
Składniki na 10 sztuk standardowej wielkości:
- 120g jogurtu
- 80 roztopionego masła
- 2 jajka
- 150g mąki
- 100g cukru
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Połącz suche składniki.
2 Połącz jogurt z jajkami, przestudzonym masłem oraz sokiem z cytryny.
3. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia.
4. Wypełnij foremki prawie do pełna i piecz około 20 minut w 170 stopniach. Z tych proporcji wyjdzie około 10 szt. W zależności od wielkości foremek.
Krem:
- 200g serka mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- laska wanilii
Do podania: czekoladowe, kolorowe jajka, czekolada
1. Ubij śmietankę i mascarpone na gładką, gęstą masę.
2. Dodaj ziarenka wanilii i wymieszaj.
3.Nałóż krem na babeczki np. W formie gniazdka i ułóż jajka.


O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz