Jajka faszerowane

Czy Wielkanoc może odbyć się bez jajek? Oczywiście, że nie! Jajka możemy przyrządzić na wiele sposobów, ale bardzo dekoracyjnym oraz szybkim sposobem może okazać się ich faszerowanie. Mam dziś dwa pomysły na farsze – czerwony z dodatkiem wędzonego łososia i suszonych pomidorów oraz zielony z awokado, oliwek i pietruszki. Kilka chwil i pyszna przystawka na wielkanocny stół gotowa!

Składniki na czerwony farsz do 2 jaj (4 połówek)

  • 2 żółtka jajka kurzego
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 2 suszone pomidory
  • łyżeczka czerwonego pesto

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i nafaszeruj nią połówki jajek. Możesz posypać dodatkowo suszonymi, pokrojonymi pomidorami.

Składniki na zielony farsz do 2 jaj kurzych (4 połówek)

  • 2 żółtka jaja kurzego
  • pół dojrzałego awokado
  • 3 zielone oliwki
  • kilka listków natki pietruszki
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i nafaszeruj nią połówki jajek. Możesz udekorować dodatkowo listkami pietruszki.

Smacznej Wielkanocy!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *