Szybkie mini tarty ze szparagami i sosem pomidorowym

Piękna pogoda sprzyja dłuższym pobytom na świeżym powietrzu. Mamy wtedy mniej czasu na gotowanie ale chcemy jeść kolorowo i pysznie. Z pomocą mogą przyjść nam ekspresowe mini tarty, które możemy zabrać ze sobą na spacer lub na plac zabaw a ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Z pysznym sosem pomidorowym na bazie koncentratu, sezonowymi szparagami oraz jajkami przepiórczymi. Prosto, pysznie kolorowo!

Składniki:

  • 6 płatków ciasta francuskiego o wymiarach 10×15 cm
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka oliwy
  • 12 zielonych szparagów (po 2 na porcję)
  • 6-12 jaj przepiórczych (po 1-2 na porcję)
  • sól, pieprz do smaku

Do podania: listki bazylii, świeże lub drobno pokrojone suszone pomidory, dobra oliwa.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przygotuj blachę i papier do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, wstępnie pokrojoną cebulkę, oliwę, szczyptę soli i pieprzu zblenduj na gładki sos.
  2. Przygotuj blachę do pieczenia, połóż na niej papier oraz rozłóż płatki ciasta francuskiego.
  3. Na każdym z płatów rozsmaruj po 2 łyżki sosu pomidorowego. Pozostaw około 1cm wolnego brzegu
  4. Szparagi przekrój na pół. Ułóż na sosie pomidorowym.
  5. Wbij ostrożnie po 1-2 jajka przepiórcze.
  6. Piecz około 13-15 minut do zarumienienia ciasta.
  7. Podaj ze świeżą bazylią, kilkoma kroplami oliwy oraz świeżymi lub suszonymi pomidorami.

O pietruszka!


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)