Lekka pianka dla fanów jagód i nie tylko! Dla dorosłych i dla dzieci, z niewielką ilością cukru. Za to z dużą ilością jogurtu i owoców. Idealna do wiosennej kawki na tarasie lub balkonie. Skusisz się na jagodowy zawrót głowy?
Przygotuj formę o średnicy 18-20 cm.
Oraz:
- 400g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 400g jagód mrożonych
- 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1-2 łyżki wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
- 200 ml gorącej wody
1. Połowę jagód zagotuj w małym garnuszku i zblenduj.
Przestudź.
2. Rozpuść galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w gorącej wodzie, przestudź.
3. Połącz galaretkę, jagody i jogurt. Wlej do formy i odłóż do stężenia do lodówki.
4. Pozostałą część jagód doprowadź do wrzenia i zblenduj.
5. Gorące jagody połącz z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzidłem, (jeśli są bardzo gęste dodaj około 30-50 ml gorącej wody).
6. Wylej na jogurtową, stałą już masę i poczekaj aż stężeje. Smacznego!
Kochani, jeśli chcecie zrobić pyszny prezent swoim mamom, mam dla Was zniżkę na pyszności w e-sklepie Manufaktura Wielkopolska
Do 30 czerwca 2019 r. możecie zrobić zakupy w e-sklepie z rabatem 10% na hasło: durszlak10



O pietruszka,
Joanna Byczkiewicz