Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką

Lekka pianka dla fanów jagód i nie tylko! Dla dorosłych i dla dzieci, z niewielką ilością cukru. Za to z dużą ilością jogurtu i owoców. Idealna do wiosennej kawki na tarasie lub balkonie. Skusisz się na jagodowy zawrót głowy?

Przygotuj formę o średnicy 18-20 cm.

Oraz:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 400g jagód mrożonych
  • 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
  • 200 ml gorącej wody + (opcjonalnie) 50 ml


1. Połowę jagód zagotuj w małym garnuszku i zblenduj. Przestudź.

2. Rozpuść galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w gorącej wodzie, przestudź.

3. Połącz galaretkę, jagody i jogurt. Wlej do formy i poczekaj do stężenia.

4. Pozostałą część jagód doprowadź do wrzenia i zblenduj.

5. gorące jagody połącz z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzidłem, (jeśli są bardzo gęste dodaj około 30-50 ml gorącej wody).

6. Wylej na jogurtową, stałą już masę i poczekaj aż stężeje. Smacznego!

Kochani, jeśli chcecie zrobić pyszny prezent swoim mamom, mam dla Was zniżkę na pyszności w e-sklepie Manufaktura Wielkopolska

Do 30 czerwca 2019 r. możecie zrobić zakupy w e-sklepie z rabatem 10% na hasło: durszlak10


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

O pietruszka,

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)