Co jest dobre dla naszego organizmu? Sałatki! Dostarczają nam mnóstwa witamin i mikroelementów a z dodatkiem białka w postaci łososia MOWI taka sałatka może być pyszną kolacją! A do tego sezonowe szparagi oraz sos jogurtowo-musztardowy i jest dobrze!
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 1 porcja świeżego łososia MOWI pure
- 2 garści roszponki
- garść sałaty lodowej
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3-4 zielone szparagi (w zależności od ich wielkości)
- 1/4 świeżego ogórka
- szczypta soli
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1/4 pęczka koperku
Do podania:
- cebulka dymka
- kapary
- cząstki limonki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz łososia MOWI na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 18-20 minut. Wystudź.
- Zagotuj wodę najlepiej w wysokim garnku, włóż szparagi i gotuj je około 8 minut. Przełóż do miski z zimną wodą.
- Cebulę pokrój w piórka i posyp solą, odłóż do zmacerowania – cebulka puści sok, stanie się bardziej słodka i chrupiąca.
- Połącz składniki sosu w niedużym słoiczku. Dodaj pokrojony drobno koperek.
- Na talerzu rozłóż roszponkę i sałatę lodową pokrojoną w mniejsze kawałki.
- Rozłóż szparagi, pokrojonego w plasterki ogórka i podzielonego na cząstki łososia MOWI.
- Ułóż cząstki limonki oraz dymkę, skrop sosem jogurtowo-musztardowym i posyp kaparami.
Delektuj się smakiem dobrego jedzenia!

O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz