Sałatka z pieczonym łososiem i szparagami w sosie jogurtowo-musztardowym

Co jest dobre dla naszego organizmu? Sałatki! Dostarczają nam mnóstwa witamin i mikroelementów a z dodatkiem białka w postaci łososia MOWI taka sałatka może być pyszną kolacją! A do tego sezonowe szparagi oraz sos jogurtowo-musztardowy i jest dobrze!

Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 1 porcja świeżego łososia MOWI pure
  • 2 garści roszponki
  • garść sałaty lodowej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3-4 zielone szparagi (w zależności od ich wielkości)
  • 1/4 świeżego ogórka
  • szczypta soli

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/4 pęczka koperku

Do podania:

  • cebulka dymka
  • kapary
  • cząstki limonki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz łososia MOWI na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 18-20 minut. Wystudź.
  2. Zagotuj wodę najlepiej w wysokim garnku, włóż szparagi i gotuj je około 8 minut. Przełóż do miski z zimną wodą.
  3. Cebulę pokrój w piórka i posyp solą, odłóż do zmacerowania – cebulka puści sok, stanie się bardziej słodka i chrupiąca.
  4. Połącz składniki sosu w niedużym słoiczku. Dodaj pokrojony drobno koperek.
  5. Na talerzu rozłóż roszponkę i sałatę lodową pokrojoną w mniejsze kawałki.
  6. Rozłóż szparagi, pokrojonego w plasterki ogórka i podzielonego na cząstki łososia MOWI.
  7. Ułóż cząstki limonki oraz dymkę, skrop sosem jogurtowo-musztardowym i posyp kaparami.

Delektuj się smakiem dobrego jedzenia!


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)