Krem botwinkowy z jogurtem i Fetą

Na dobre rozpoczęcie nowego tygodnia proponuję KREM BOTWINKOWY podany z jogurtem, serem Feta i czarnuszką!!!
Prosty, pyszny i jakże sezonowy!

Potrzebujesz:
2 małe pęczki botwinki
2 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki (O pietruszka!)
1 cebulę
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
garść liści lubczyku lub pietruszki
łyżka oleju rzepakowego + odrobina do podania
sok z 1/2 cytryny
około 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego

Do podania:
jogurt naturalny
kawałek sera Feta
czarnuszka
liście buraka


Przygotowanie:
1. Pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmaż w dużym garnku.
2. Dodaj plasterki marchwi, korzenia pietruszki oraz kawałki ziemniaka, podsmaż chwilę.
3. Dodaj pokrojone buraczki oraz grubsze łodygi (liście odłóż na chwile)
4. Dolej około 1,5 litra wody, sok z cytryny, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10 minut.
5. Dodaj botwinkowe liście, pokrojony drobno lubczyk i gotuj jeszcze chwilę aby liście zmiękły.
6. Zblenduj zupę (możesz oczywiście zjeść ją bez blendowania – jest równie smaczna!)
7. Podaj zupę z kilkoma łyżkami jogurtu, pokruszoną Fetą oraz czarnuszką.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)