Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i Fetą

Lato idzie, przynajmniej teoretycznie, więc przydałoby się trzymać formę i być bardziej fit. Taka sałatka jest idealna na bezmięsny obiad lub kolację. Sycąca kasza bulgur, słona Feta z suszonymi pomidorami, chrupiące orzechy włoskie, dobra oliwa i posiłek gotowy! To takie danie, który poprawi humor i nie nabawi wyrzutów sumienia.

Składniki na 1 sporą porcję

  • 50g nieugotowanej kaszy bulgur
  • 3-4 zielone szparagi w zależności od wielkości
  • 50 g sera Feta
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • duża szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami lub 1 pomidor suszony drobno pokrojony
  • 1-2 cebulki dymki lub szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do kubka (szklanki) zobacz do jakiej wysokości sięga. Wsyp kaszę do garnka i dolej dwa razy większą ilość wody.
  2. Gotuj pod przykryciem około 6-8 minut (w zależności od rodzaju), zdejmij z ognia, odłóż na chwilę i przestudź.
  3. Szparagi ugotuj pionowo w wodzie przez około 6 minut, podziel na mniejsze kawałki.
  4. Ser Feta podziel na kawałki lub kostki, skrop połową oliwy i dodaj przyprawę z suszonymi pomidorami, odłóż.
  5. Połącz sok z cytryny z pozostałą oliwą. Pokrój pomidorki na połówki a dymkę na mniejsze kawałki.
  6. Rozłóż kasze na talerzu, dodaj rukolę, pomidorki i sos cytynowo-oliwny, zamieszaj.
  7. Poukładaj szparagi, Fetę i posyp orzechami oraz dymką.

Pyszny i sycący obiad lub kolacja gotowy!

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)