Lato idzie, przynajmniej teoretycznie, więc przydałoby się trzymać formę i być bardziej fit. Taka sałatka jest idealna na bezmięsny obiad lub kolację. Sycąca kasza bulgur, słona Feta z suszonymi pomidorami, chrupiące orzechy włoskie, dobra oliwa i posiłek gotowy! To takie danie, który poprawi humor i nie nabawi wyrzutów sumienia.
Składniki na 1 sporą porcję
- 50g nieugotowanej kaszy bulgur
- 3-4 zielone szparagi w zależności od wielkości
- 50 g sera Feta
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 5 pomidorków koktajlowych
- duża szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami lub 1 pomidor suszony drobno pokrojony
- 1-2 cebulki dymki lub szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wsyp kaszę do kubka (szklanki) zobacz do jakiej wysokości sięga. Wsyp kaszę do garnka i dolej dwa razy większą ilość wody.
- Gotuj pod przykryciem około 6-8 minut (w zależności od rodzaju), zdejmij z ognia, odłóż na chwilę i przestudź.
- Szparagi ugotuj pionowo w wodzie przez około 6 minut, podziel na mniejsze kawałki.
- Ser Feta podziel na kawałki lub kostki, skrop połową oliwy i dodaj przyprawę z suszonymi pomidorami, odłóż.
- Połącz sok z cytryny z pozostałą oliwą. Pokrój pomidorki na połówki a dymkę na mniejsze kawałki.
- Rozłóż kasze na talerzu, dodaj rukolę, pomidorki i sos cytynowo-oliwny, zamieszaj.
- Poukładaj szparagi, Fetę i posyp orzechami oraz dymką.
Pyszny i sycący obiad lub kolacja gotowy!
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz