Jestem Asia i dziś zabieram Was w pyszną podróż do Azji z łososiem MOWI! Wszyscy gotowi? Można odpływać na smakowite łowy? Z łososiem MOWI, warzywami i makaronem ryżowym w sosie orzeszkowo-sezamowym ta wyprawa na pewno się uda. A do tego mnóstwo aromatycznych dodatków i MOWIsz, że czujesz ten orient?!
Składniki dla 2 osób:
- 2 porcje łososia MOWI Pure
- 100g makaronu ryżowego
- 1 mała marchew
- 1 mała cukinia
- 1/4 czerwonej lub pomarańczowej papryki
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 3-4 brązowe pieczarki
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
- łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Do podania:
- listki kolendry
- cząstki limonki (1-2 na porcję)
- chili
- kawałki orzechów ziemnych
- czarny sezam.
- Cebulę pokrój w piórka a czosnek na plasterki. Marchew i cukinię pokrój obieraczką lub nożem na cienkie paski (odłóż miękki środek cukinii). Pieczarki na plasterki, paprykę czerwoną w cienkie, długie paski a porcje łososia MOWI podziel na większe kostki.
- Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na około 5 minut. Odcedź.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Podsmaż przez chwilę cebulę, pod koniec dodaj czosnek, zdejmij z patelni.
- Podsmaż marchew, cukinię i paprykę przez około 2 minuty, odłóż.
- Na tej samej patelni dolej 1 łyżkę oleju i smaż kawałki łososia MOWI przez 1-2 minuty z każdej strony.
- Składniki sosu połącz ze sobą, dodaj do makaronu i wymieszaj, dodaj resztę podsmażonych składników i zamieszaj, na samej górze ułóż kawałki łososia MOWI.
- Udekoruj danie kolendrą, sezamem, kawałkami orzeszków, kawałkami chili oraz cząstkami limonki.
Chyba nie odMOWIsz takiemu daniu?
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz