Jogurtowo-truskawkowe jadalne doniczki

Jesteśmy w pełni sezonu truskawkowego więc dlaczego nie wykorzystać tych przepysznych owoców do oryginalnego deseru? Wystarczy kilka prostych składników a deser z efektem WOW masz gwarantowany!

Składniki na 2 kubeczki (papierowe lub plastikowe) o pojemności 250 ml

  • 100g czekolady, gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 200ml gorącej wody
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 truskawek
  • 2 ciastka kakaowe
  • listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. (W szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody).
  2. Używając pędzelka rozprowadź czekoladę po wewnętrznej stronie kubeczków.
  3. Włóż kubki do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Przestudź.
  5. Wyjmij kubki z lodówki i włóż do nich kawałki truskawek.
  6. Połącz galaretkę z jogurtem, wlej do kubków.
  7. Na tężejącą galaretkę pokrusz ciastka i pozostaw do całkowitego stężenia na minimum 30 minut lub dłużej.
  8. Natnij delikatnie brzegi kubka i usuń go.
  9. Udekoruj miętą i ciesz się smakiem letniego deseru.

Smacznego!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *