Jesteśmy w pełni sezonu truskawkowego więc dlaczego nie wykorzystać tych przepysznych owoców do oryginalnego deseru? Wystarczy kilka prostych składników a deser z efektem WOW masz gwarantowany!
Składniki na 2 kubeczki (papierowe lub plastikowe) o pojemności 250 ml
- 100g czekolady, gorzkiej lub pół na pół z mleczną
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 200ml gorącej wody
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 6 truskawek
- 2 ciastka kakaowe
- listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. (W szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody).
- Używając pędzelka rozprowadź czekoladę po wewnętrznej stronie kubeczków.
- Włóż kubki do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Przestudź.
- Wyjmij kubki z lodówki i włóż do nich kawałki truskawek.
- Połącz galaretkę z jogurtem, wlej do kubków.
- Na tężejącą galaretkę pokrusz ciastka i pozostaw do całkowitego stężenia na minimum 30 minut lub dłużej.
- Natnij delikatnie brzegi kubka i usuń go.
- Udekoruj miętą i ciesz się smakiem letniego deseru.
Smacznego!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz