Muffinki z owocami

Delikatne, jogurtowe, pyszne również na drugi dzień! Muffinki z jagodami ale możesz użyć do nich borówek lub np. porzeczek. Idealne!

Wiem, gorrrące lato nam się tu zrobiło ale mój nowy piekarnik od
Electrolux ma funkcję termoobiegu, która pozwala mi na pieczenie takich muffinów już w 150 stopniach, a to o kilkadziesiąt mniej niż zwykle, więc uwierzcie, to robi różnicę!


Na 12 dużych muffinów:
Składniki mokre:
– 300g jogurtu naturalnego
– 120g masła, roztopionego i ostudzonego
– 4 jajka w temp. pokojowej


Składniki suche:
– 80g cukru np. trzcinowego
– 1 łyżeczka sody
– 300g mąki np. jasnej orkiszowej
– skórka z 1/3 cytryny

Dodatkowo: 200g jagód (u mnie jagody kamczackie dlatego takie podłużne) lub borówek + łyżeczka mąki ziemniaczanej.

1. Składniki suche łączymy. Składniki mokre łączymy.
2. Łączymy składniki suche z mokrymi w kilku ruchach, nie mieszamy za długo.
3. Mieszamy owoce z mąką ziemniaczaną , 1/3 wsypujemy do ciasta i w kilku ruchach mieszamy.
4. Włóż po około 2 łyżki ciasta do foremek, posyp resztą owoców.
5. Piecz około 25 minut do zarumienienia muffinek.

Muffinki pieczone wpiekarniku tradycyjnym serii 600 Surround Cook EOF5C70X

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)