Ciasto z kruszonką i owocami

Bardzo letnie, wilgotne i świeże nawet na drugi dzień. Możesz użyć do niego każdego rodzaju świeżych lub mrożonych owoców – truskawek, rabarbaru, malin, borówek, jagód, porzeczek. U mnie w wersji z rabarbarem i truskawkami pół na pół.

Na formę o wymiarach 20×30 cm:
– 100g miękkiego masła
– 100g cukru – 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 180g mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej ale pszenna i pełnoziarnista będą równie dobre)
– 30 gram skrobi/ mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– 500 gram owoców – u mnie po 250g rabarbaru i truskawek ale możesz użyć tylko truskawek lub tylko rabarbaru ( mrożonych nie rozmrażaj dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj)

Kruszonka:
-100g zimnego masła
– 50g cukru pudru
– 100g mąki


1.Wszystkie składniki kruszonki szybko połącz. Możesz użyć do tego malaksera. Włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta.
2. Obie mąki i proszek do pieczenia połącz, odłóż.
3. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Dodawaj po 1 jajku dalej ucierając.
5. Połącz masę z mąką i wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.
6. Formę do pieczenia wyłóż papierem.
7. Wylej ciasto na blachę i wyrównaj.
8. Rozłóż owoce.
9. Posyp kruszonką i piecz przez około 40 minut. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *