Sałatka z bobu, pomidorków i bazylii

Przyszedł czas na bób! Jedni go kochają, inni nie lubią i już! A ja? Uwielbiam! Bo jest bardzo pożywnym, wielofunkcyjnym strączkiem. No a wiadomo, że strączki dają moc. Tutaj w lekkiej i jakże letniej odsłonie tak, aby smakował jak nigdy dotąd!

Składniki dla 3-4 osób

  • pół kilo bobu
  • 10 pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie suszone pomidory lub przyprawa z suszonymi pomidorami
  1. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku. Gotuj około 8-10 minut.
  2. Wyłuskaj bób, zdejmij twardą osłonkę.
  3. Pokój pomidorki na połówki, bazylię pokój na paski.
  4. Połącz bób, pomidorki i bazylię.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój, połącz bobem i pomidorkami.
  6. Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Możesz dodać drobno pokrojone, suszone pomidory. Wymieszaj.
  7. Podaj sałatkę jako osobne danie lub dodatek do obiadu.

O pietruszka!

Joanna

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *