Gorrrrące lato nie odpuszcza a Ty nie masz czasu i siły na gotowanie? Ja też nie! Dlatego ratuję się sałatkami. A która sałatka zaspokoi głód i jeszcze ugasi pragnienie? Sałatka z arbuzem rzecz jasna. 😉 Nie bójcie się połączenia arbuz-Feta bo ono naprawdę ma moc! Po raz pierwszy spróbowałam go będąc na greckiej Krecie i do dziś towarzyszy mi podczas letnich dni! Spróbuj go i Ty!
Składniki dla 1-2 osób:
-1/4 małego arbuza, około 200g
– kawałek sera Feta, około 50g
– garść rukoli
– 1/4 czerwonej cebuli
– kilka listków mięty i/lub pietruszki
– opcjonalnie płatki chili i kiełki słonecznika
Dressing:
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
– 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- Rozłóż rukolę i kiełki na talerzu.
- Pokrój arbuza w kostkę, usuń pestki.
- Pokrusz lub pokrój Fetę w kostkę a cebulę w piórka.
- Rozłóż składniki na sałacie.
- Posyp miętą i/lub pietruszką.
- Możesz posypać delikatnie płatkami ostrej papryki i kiełkami słonecznika.
- Składniki dressingu połącz. Skrop nim sałatkę.
O pietruszka! Joanna
