Leśny tort ze słodkimi borowikami

Pracochłonny lecz spektakularny, dla fanów lasu ale też dla dzieci – leśny tort imitujący runo, borowiki, mech oraz korę. Bez barwników, z użyciem naturalnych kolorów. Czyli to, co leśni ludzie lubią najbardziej!

Biszkopt -26 cm (najlepiej upiec go dzień przed przełożeniem tortu)

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  1. Połącz obie mąki. Odłóż na bok.
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka.
  3. Pod koniec ubijania dodawaj cukier, łyżka po łyżce.
  4. Gdy masa będzie błyszcząca dodaj po 1 żółtku dalej ubijając.
  5. Do masy jajecznej dodaj mąki i połącz przy pomocy szpatułki.
  6. Przełóż masę biszkoptową do tortownicy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  8. Piecz około 35 minut.
  9. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika, upuść na blat lub podłogę z wysokości około 30 cm.
  10. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Zielony mech (najlepiej upiec je dzień wcześniej), składniki na 3-4 babeczki

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 100g szpinaku baby
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Rozdrobnij szpinak, użyj do tego blendera lub malaksera – powinna powstać gęsta pulpa.
  2. Utrzyj jajko z cukrem.
  3. Dolewaj, dalej ubijając, olej cienką stróżką. Wyłącz mikser.
  4. Dodaj do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  5. Przełóż do foremek na babeczki i piecz około 20-25 minut w 170 stopniach.
  6. Wystudź.

Grzybki (najlepiej upiec je 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem tortu)

Ciasto na łodyżki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 80g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  1. Utrzyj masło, cukier i jajko na jasną masę.
  2. Połącz mąkę, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia.
  3. Połącz połowę suche składniki z masą jajeczną.
  4. Uformuj kulę i włóż do lodówki na czas przygotowania kapeluszy.

Ciasto na kapelusze:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  1. Masło, jajko i cukier ucieramy na jasną masę.
  2. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem.
  3. Łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem,
  4. Zwijamy ciasto w kulę i wkładamy do lodówki.

Pieczemy łodygi.

Wyjmujemy ciasto i odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy wałki w kształcie łodyg grzybów. Większe i mniejsze, nieregularne kształty. Z tych proporcji wyszło ich 18. Pieczemy je w 170 stopniach około 12 minut. Studzimy.

Pieczemy kapelusze.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy kule o wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy. Kładziemy w odstępie kilku centymetrów. Pieczemy w 170 stopniach około 1 minut. Ważne! Ubieramy rękawice jednorazowe, bierzemy mały nożyk i wydrążamy jeszcze ciepłe kapelusze. Nacięcia wielkości końca łodygi. Studzimy.

Składamy i ozdabiamy grzybki

Roztapiamy 100g czekolady w kąpieli wodnej. Maczamy końcówki łodyg w czekoladzie i łączymy z kapeluszem. Wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady.

Roztapiamy znów czekoladę. Można użyć jednego rodzaju. Ja roztopiłam 2 – 100g mlecznej i 100g ciemnej i maczałam połowę kapeluszy w jaśniejszej i połowę w ciemnej czekoladzie. Odłóż do lodówki na czas zastygnięcia czekolady a najlepiej dekoracji tortu.


Czekoladowy krem (zacznij robić krem minimum 6-8 godzin przed złożeniem tortu):

  • 400g ciemnej czekolady
  • 800g śmietanki 30%
  • 750g mascarpone, schłodzone
  • (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru, można dosłodzić przy ubijaniu kremu
  1. Śmietankę umieść w garnku. Podgrzej.
  2. Dodaj połamaną czekoladę. Zdejmij z ognia.
  3. Po 1-2 minutach wymieszaj całość. Odłóż do wystygnięcia.
  4. Schładzaj około 6-8 godzin. Najlepiej całą noc.
  5. Następnego dnia, przed dekoracją tortu dodaj do masy czekoladowej schłodzone mascarpone i ubij przez 1-2 minuty.

Kora: 200g czekolady, ciemnej lub mlecznej lub pół na pół

Roztop czekoladę. Rozlej ją na pogniecionym i rozprostowanym papierze do pieczenia, najlepiej na wysokość 15-20 cm. Przykryj drugim, pogniecionym kawałkiem papieru i zwiń całość w rulon. Schładzaj minimum godzinę. Gdy cały tort jest złożony wyjmij rulon, lekko go zgnieć i poukładaj pokruszone kawałki czekolady na kremie czekoladowym i lekko je wciśnij.

ROBIMY MASY:

Przygotuj dodatkowo:

  • sok z 1 cytryny
  • świeże owoce

Wyjmij biszkopt z foremki. Przekrój go na 3 równe blaty.

Włóż dolny blat tortu i nasącz go 1/3 soku z cytryny z taką samą ilością wody.

Przełóż kremem owocowym. Podana ilość wystarczy na 1 przełożenie tortu:

Masa nr 1 – Krem owocowy: ( składniki na 1 blat)

  • 150g mrożonych owoców leśnych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Umieść owoce w niedużym garnku. Dodaj cukier. Podgrzej je i chwilę gotuj aż nadmiar wody odparuje.
  2. Przetrzyj owoce przez sitko.
  3. Dodaj do gorącego płynu żelatynę, wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
  4. Ubij śmietankę z mascarpone, dodaj tężejącą galaretkę owocową i cukier puder, ubij chwilę.

Możesz poukładać na tej masie świeże owoce, np. maliny i borówki

Włóż foremkę z biszkoptem i masą do lodówki na czas przygotowania kolejnej.

Masa nr 2 – Masa owocowo-czekoladowa: (składniki na 1 blat)

  • 150g owoców leśnych
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100g białej czekolady
  1. Umieść owoce w niedużym garnku. Dodaj cukier. Podgrzej je i chwilę gotuj aż nadmiar wody odparuje.
  2. Przetrzyj przez sitko.
  3. Ponownie podgrzej. Dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.
  4. Rozpuść czekoladę, połącz z owocami.

Wylej masę na poprzednią, wyrównaj i włóż do lodówki na kilka minut tak aby prawie zastygła.

Połóż na poprzednich masach kolejny blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 soku z cytryny z taką samą ilością wody.

Wykonaj masę nr 1. Rozsmaruj i wyrównaj na torcie. Schładzaj na czas przygotowania masy nr2

Wykonaj masę nr 2. Rozsmaruj i wyrównaj na torcie. Schładzaj chwilę.

Przykryj ostatnim, trzecim blatem i nasącz go od spodu sokiem z 1/3 cytryny z taką samą ilością wody.

Włóż do lodówki i schładzaj na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Składamy!

Przygotuj dodatkowo:

  • świeże owoce
  • mak, zmielone orzechy
  • wykałaczkę do namalowania słoi drewna

Po tym czasie wyjmij schłodzony tort z formy, ustaw go na naczyniu/ pokładzie na którym go podasz.

Ubity krem czekoladowy z mascarpone rozsmaruj na bokach i górze tortu, tak aby większa jego warstwa znajdowała się na górze tortu (będziemy wbijać w nią grzyby).

Wykałaczką namaluj w kremie słoje pnia drzewa.

Połamaną korę powbijaj w krem czekoladowy po bokach tortu.

Na górze porozsypuj trochę maku i zmielone orzechy – imitujące ziemię

Pokrusz babeczki szpinakowe i poukładaj je.

Powbijaj grzyby w krem czekoladowy.

Poukładaj owoce, np. maliny, jeżyny i borówki wokół grzybów.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)