W końcu są i one! Królowe lasu -jagody! Trzeba korzystać, póki czas i upiec jagodzianki czyli idealne letnie bułeczki z owocami. Ale, ale żeby nie było tak banalnie, na osłodę jagód zróbmy lukier cytrynowo-jagodowy w pięknym, letnim kolorze!
Składniki na 16 małych jagodzianek:
- 500g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
- 100g cukru
- 80g masła, roztopionego, przestudzonego
- 1 paczka drożdży instant, 7g
- 125 ml letniego mleka
- 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 300g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier cytrynowo-jagodowy:
- 2 łyżki jagód
- sok z 1/2 cytryny
- 6-8 łyżek cukru pudru
Do podania:
- jagody
- mięta
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże.
Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy.
Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.
Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.
Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).
Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.
Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.
Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.
Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)
Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz

