Jagodzianki z cytrynowo-jagodowym lukrem

W końcu są i one! Królowe lasu -jagody! Trzeba korzystać, póki czas i upiec jagodzianki czyli idealne letnie bułeczki z owocami. Ale, ale żeby nie było tak banalnie, na osłodę jagód zróbmy lukier cytrynowo-jagodowy w pięknym, letnim kolorze!

Składniki na 16 małych jagodzianek:

  • 500g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 100g cukru
  • 80g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 1 paczka drożdży instant, 7g
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 300g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier cytrynowo-jagodowy:

  • 2 łyżki jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6-8 łyżek cukru pudru

Do podania:

  • jagody
  • mięta

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże.

Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy.

Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.

Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.

Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.

Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).

Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.

Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.

Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.

Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.

Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.

Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)

Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)