Lato, słońce, moc owoców sprzyja do przygotowania letnich, lekkich deserów. Bardzo kremowy gdyż twaróg sernikowy z mascarpone w połączeniu z sezonową borówką nadaje bardzo wakacyjnego klimatu! Fioletowe warstwy skuszą wzrok i podniebienie każdego łasucha!
Do wykonania 20 cm średnicy tortu sernikowego potrzebne są:
- 150g ciastka zbożowe
- 40g masła
Masło rozpuść, wystudź.
Ciastka i masło zblenduj na konsystencję mokrego piasku. Wyłóż nim spód tortownicy, ubij szklanką. Włóż do lodówki. - 400g borówek
- 100ml wody
Włóż borówki i wlej wodę do małego garnka. Doprowadź do wrzenia. Zredykuj/poczekaj aż masa zgęstnieje, nadmiar wody odparuje, około 3-5 minut. Przestudź i zblenduj. - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 100 ml mleka
Gorącym mlekiem zalej żelatynę. Odłóż na 10 minut. Wymieszaj i podgrzej do czasu aż całkowicie się rozpuści. NIE doprowadzaj do wrzenia. Przestudź. - 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
Ubij śmietankę. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną z mlekiem. Dodawaj po 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wmieszaj ją do masy. 1/3 wlej na ciasteczkowy spód, wyrównaj i włóż do lodówki na około 15 minut- do ścięcia się masy.
Po tym czasie Dodaj do reszty masy sernikowej łyżkę zmiksowanych borówek, wylej 1/2 pozostałej masy i wyrównaj. Schładzaj do ścięcia. Dodaj do pozostałej części masy sernikowej 1/2 borówek, wymieszaj i wylej ma pozostałe warstwy. Schładzaj do ścięcia. - łyżeczka żelatyny,
- łyżeczka cukru pudru
- 100ml gorącej wody
Rozpuść żelatynę w wodzie. Podgrzej na małym ogniu razem z pozostałymi borówkami i cukrem pudrem. NIE gotuj. Przestudź i tężejącą galaretkę wylej na warstwy sernikowe. Schładzaj do zastygnięcia galaretki.
Krem: - 50g borówek
- pół łyżeczki żelatyny
- 20ml wod
- łyżeczka cukru pudru
- 100ml śmietanki
- 100g mascarpone
- borówki do dekoracji – garść
Borówki gotuj z wodą i cukrem. Zblenduj gorące i rozpuść w nich żelatynę. Przestudź.
Mascarpone ubij razem ze śmietanką. Dodaj ostudzoną, tężejącą galaretkę, wymieszaj. Udekoruj wierch tortu kremem za pomocą worka cukierniczego oraz tylki w kształcie gwiazdki. Podaj z borówkami i/lub miętą.
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz
