Borówkowy torcik sernikowy

Lato, słońce, moc owoców sprzyja do przygotowania letnich, lekkich deserów. Bardzo kremowy gdyż twaróg sernikowy z mascarpone w połączeniu z sezonową borówką nadaje bardzo wakacyjnego klimatu! Fioletowe warstwy skuszą wzrok i podniebienie każdego łasucha!

Do wykonania 20 cm średnicy tortu sernikowego potrzebne są:

  • 150g ciastka zbożowe
  • 40g masła
    Masło rozpuść, wystudź.
    Ciastka i masło zblenduj na konsystencję mokrego piasku. Wyłóż nim spód tortownicy, ubij szklanką. Włóż do lodówki.
  • 400g borówek
  • 100ml wody
    Włóż borówki i wlej wodę do małego garnka. Doprowadź do wrzenia. Zredykuj/poczekaj aż masa zgęstnieje, nadmiar wody odparuje, około 3-5 minut. Przestudź i zblenduj.
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 ml mleka
    Gorącym mlekiem zalej żelatynę. Odłóż na 10 minut. Wymieszaj i podgrzej do czasu aż całkowicie się rozpuści. NIE doprowadzaj do wrzenia. Przestudź.
  • 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
    Ubij śmietankę. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną z mlekiem. Dodawaj po 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wmieszaj ją do masy. 1/3 wlej na ciasteczkowy spód, wyrównaj i włóż do lodówki na około 15 minut- do ścięcia się masy.
    Po tym czasie Dodaj do reszty masy sernikowej łyżkę zmiksowanych borówek, wylej 1/2 pozostałej masy i wyrównaj. Schładzaj do ścięcia. Dodaj do pozostałej części masy sernikowej 1/2 borówek, wymieszaj i wylej ma pozostałe warstwy. Schładzaj do ścięcia.
  • łyżeczka żelatyny,
  • łyżeczka cukru pudru
  • 100ml gorącej wody
    Rozpuść żelatynę w wodzie. Podgrzej na małym ogniu razem z pozostałymi borówkami i cukrem pudrem. NIE gotuj. Przestudź i tężejącą galaretkę wylej na warstwy sernikowe. Schładzaj do zastygnięcia galaretki.
    Krem:
  • 50g borówek
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 20ml wod
  • łyżeczka cukru pudru
  • 100ml śmietanki
  • 100g mascarpone
  • borówki do dekoracji – garść
    Borówki gotuj z wodą i cukrem. Zblenduj gorące i rozpuść w nich żelatynę. Przestudź.
    Mascarpone ubij razem ze śmietanką. Dodaj ostudzoną, tężejącą galaretkę, wymieszaj. Udekoruj wierch tortu kremem za pomocą worka cukierniczego oraz tylki w kształcie gwiazdki. Podaj z borówkami i/lub miętą.

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz


Tajemnice doskonałego sernika


Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)