Sernik na orkiszowym spodzie z frużeliną z owoców lata i chia

Moc owoców w koło skłoniła mnie do przygotowania prawdziwie kremowego sernika z kwaskowatymi owocami i kruchym, orkiszowym spodem. Serniczek wygląda bardzo okazale, domowo i letnio!

Składniki na tortownicę o średnicy 22cm.

Przygotuj papier do pieczenia i obciążenie ciasta – np ryż lub fasolę.

Spód:

  • 300g mąki orkiszowej, ciemnej
  • 150g zimnego masła
  • 50g zmielonego ksylitolu lub cukru
  • 1 żółtko, zimne
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  1. Wszystkie składniki zagnieć lub szybko wyrób w malakserze. Tylko do połączenia składników.
  2. Wyłóż ciastem boki a następnie spód tortownicy. Wyrównaj szklanką.
  3. Połóż na cieście papier do pieczenia i wysyp/ obciąż np. fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami.
  4. Piecz w temp. 180 stopni, około 20 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika, usuń papier i obciążenie.

Sernik:

  1. Wszystkie składniki włóż do misy miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  2. Wlej masę sernikową do podpieczonego spodu orkiszowego.
  3. Dół tortownicy obłóż folią aluminiową, dwukrotnie.
  4. Włóż tortownicę do większego naczynia żaroodpornego. Nalej do niego wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy.
  5. Piecz sernik w 180 stopniach przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz kolejne 80-90 minut do czasu aż wierz ciasta zetnie się, przy poruszeniu całość nie będzie dygotać.
  6. Wystudź w stygnącym piekarniku.
  7. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Frużelina z chia.

  • 500g owoców świeżych lub mrożonych, truskawki, maliny, porzeczki, borówki, jagody, wiśnie
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka nasion chia
  1. Owoce z cukrem włóż do garnuszka. Zagotuj.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 2 łyżkach wody.
  3. Wlej rozpuszczoną mąkę do owoców, chwilę gotuj.
  4. Zalej żelatynę 2 łyżkami wody, pozostaw chwilę do napęcznienia.
  5. Wlej żelatynę do owoców, podgrzej, NIE GOTUJ!
  6. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny.
  7. Przestudź i dodaj 1 łyżkę nasion chia.
  8. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Gotowy sernik podaj z frużeliną i miętą.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz


Tajemnice doskonałego sernika

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)