Moc owoców w koło skłoniła mnie do przygotowania prawdziwie kremowego sernika z kwaskowatymi owocami i kruchym, orkiszowym spodem. Serniczek wygląda bardzo okazale, domowo i letnio!
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm.
Przygotuj papier do pieczenia i obciążenie ciasta – np ryż lub fasolę.
Spód:
- 300g mąki orkiszowej, ciemnej
- 150g zimnego masła
- 50g zmielonego ksylitolu lub cukru
- 1 żółtko, zimne
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- Wszystkie składniki zagnieć lub szybko wyrób w malakserze. Tylko do połączenia składników.
- Wyłóż ciastem boki a następnie spód tortownicy. Wyrównaj szklanką.
- Połóż na cieście papier do pieczenia i wysyp/ obciąż np. fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami.
- Piecz w temp. 180 stopni, około 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika, usuń papier i obciążenie.
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président
- 4 jajka, 1 białko
- 100g ksylitolu lub cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki włóż do misy miksera i zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej masę sernikową do podpieczonego spodu orkiszowego.
- Dół tortownicy obłóż folią aluminiową, dwukrotnie.
- Włóż tortownicę do większego naczynia żaroodpornego. Nalej do niego wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy.
- Piecz sernik w 180 stopniach przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz kolejne 80-90 minut do czasu aż wierz ciasta zetnie się, przy poruszeniu całość nie będzie dygotać.
- Wystudź w stygnącym piekarniku.
- Włóż do lodówki na kilka godzin.
Frużelina z chia.
- 500g owoców świeżych lub mrożonych, truskawki, maliny, porzeczki, borówki, jagody, wiśnie
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżka nasion chia
- Owoce z cukrem włóż do garnuszka. Zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 2 łyżkach wody.
- Wlej rozpuszczoną mąkę do owoców, chwilę gotuj.
- Zalej żelatynę 2 łyżkami wody, pozostaw chwilę do napęcznienia.
- Wlej żelatynę do owoców, podgrzej, NIE GOTUJ!
- Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny.
- Przestudź i dodaj 1 łyżkę nasion chia.
- Włóż do lodówki na kilka godzin.
Gotowy sernik podaj z frużeliną i miętą.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz