Kolorowe papryki, pomidory oraz cebule – to one rozgościły się już na stoiskach targowych. Jeśli masz ich większą ilość z łatwością możesz przygotować pyszny sos, który można podać jak ja, z makaronem lub kaszą czy ryżem. Jeśli podgotujesz go trochę dłużej, tak żeby nadmiar wody z sosu wyparował powstanie pyszna pasta kanapkowa.
Składniki na sos dla 2-3 osób:
- 2 papryki – żółta i czerwona
- 4 dojrzałe, najlepiej malinowe pomidory
- 2 małe cebule – może być żółta i czerwona
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- łyżeczka miodu lub innego słodzidła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół szklanki wody
- (opcjonalnie) pół ostrej papryczki – w zależności od ostrości i upodobania
Do podania:
- 20-30 gram sera parmezan
- przyprawa z suszonymi pomidorami
- listki świeżego oregano lub pietruszki
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni.
- Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na patelni.
- Dodaj czosnek, podsmaż chwilę.
- Dodaj pokrojone w paski papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę, podduś prze chwilę. (Możesz dodać pół lub więcej/mniej drobno pokrojonej, ostrej papryczki chili lub innej odmiany).
- Dodaj pokrojone w większą kostkę pomidory, ocet balsamiczny, miód i pół szklanki wody. Gotuj około 10-15 minut pod przykryciem a następnie około 20 minut bez przykrycia aż większość wody odparuje.
- Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj ją pod koniec gotowania.
- Połącz gotowy sos z makaronem, ryżem lub kaszą.
- Podaj ze startym parmezanem, przyprawą z suszonymi pomidorami i listkami oregano lub pietruszki.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz