Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

Kolorowe papryki, pomidory oraz cebule – to one rozgościły się już na stoiskach targowych. Jeśli masz ich większą ilość z łatwością możesz przygotować pyszny sos, który można podać jak ja, z makaronem lub kaszą czy ryżem. Jeśli podgotujesz go trochę dłużej, tak żeby nadmiar wody z sosu wyparował powstanie pyszna pasta kanapkowa.

Składniki na sos dla 2-3 osób:

  • 2 papryki – żółta i czerwona
  • 4 dojrzałe, najlepiej malinowe pomidory
  • 2 małe cebule – może być żółta i czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół szklanki wody
  • (opcjonalnie) pół ostrej papryczki – w zależności od ostrości i upodobania

Do podania:

  • 20-30 gram sera parmezan
  • przyprawa z suszonymi pomidorami
  • listki świeżego oregano lub pietruszki
  1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na patelni.
  3. Dodaj czosnek, podsmaż chwilę.
  4. Dodaj pokrojone w paski papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę, podduś prze chwilę. (Możesz dodać pół lub więcej/mniej drobno pokrojonej, ostrej papryczki chili lub innej odmiany).
  5. Dodaj pokrojone w większą kostkę pomidory, ocet balsamiczny, miód i pół szklanki wody. Gotuj około 10-15 minut pod przykryciem a następnie około 20 minut bez przykrycia aż większość wody odparuje.
  6. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj ją pod koniec gotowania.
  7. Połącz gotowy sos z makaronem, ryżem lub kaszą.
  8. Podaj ze startym parmezanem, przyprawą z suszonymi pomidorami i listkami oregano lub pietruszki.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *